Cunoaste lumea

Noutăți

Și totuși este lentă… De ce cred oamenii de știință că viteza luminii nu ne va ajuta prea mult în explorarea Universului.

  •  
  •  
  •  

O serie de animații realizate de un cercetător din cadrul NASA ne arată cât de mică este, totuşi, viteza luminii în cazul parcurgerii unor distanţe mari prin Univers. Viteza luminii este cea mai mare viteză pe care o poate atinge un obiect prin spațiul cosmic. Această afirmaţie este valabilă, desigur, dacă excludem posibilitatea teoretică a existenței unor scurtături prin spațiu-timp denumite găuri de vierme prin care obiectele ar putea trece fără să fie distruse.

În vid, o particulă de lumină, denumită foton, se poate deplasa cu viteza de 299.792 km/s, adică aproximativ 1,079 miliarde de kilometri pe oră. Deşi pe Pământ avem impresia că viteza luminii este incredibil de mare, aceasta poate fi frustrant de mică atunci când ne referim la comunicaţiile cu sondele spaţiale sau parcurgerea unor distanţe mari până la alte planete ale Sistemului Solar sau din afara Sistemului Solar. Pentru a descrie, într-un mod cât mai uşor de înţeles, cât de mică este totuşi viteza luminii în acest caz, James O’Donoghue din cadrul Goddard Space Flight al NASA a realizat o serie de animaţii exemplificatoare.

Potrivit aceluiași O’Donoghue, un foton ar putea înconjura un Pământ lipsit de atmosferă de aproape 7,5 ori în fiecare secundă. De asemenea, un foton are nevoie de 1,255 de secunde pentru a parcurge aproximativ 384.400 km, cât este distanța dintre Pământ și Lună. Acest interval de timp se măreşte în fiecare zi, deoarece Luna se îndepărtează de Pământ cu o viteză de aproximativ 3,8 centimetri pe an. În ceea ce privește Marte, planeta pe care oamenii de știință speră că pământenii o vor coloniza într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, un foton parcurge distanță de aproximativ 254 milioane kilometri în 28 de minute și 12 secunde.

Viteza luminii devine și mai puțin uimitoare dacă ne gândim, de exemplu, la sonda spațială New Horizons, care se află în prezent la mai mult de 6,4 miliarde kilometri de Pământ sau la sondele spațiale Voyager 1 și Voyager 2, care au intrat deja în spaţiul interstelar. Situația devine şi mai deprimantă dacă ne referim la cea mai apropiată exoplanetă de noi, denumită Proxima b, care se afla la aproximativ 4,2 ani-lumină distanță. Cea mai rapidă sondă spaţială este Parker Solar Probe, un observator solar spațial lansat de NASA, care a atins o viteză de 343.100 km/h. Dacă Parker Solar Probe s-ar deplasa spre Proxima b cu această viteză, atunci ar putea ajunge acolo în aproximativ 13.212 ani…

Se estimează că Universul are vechime de aproximativ 13,77 miliarde de ani, iar marginea sa observabilă în prezent este la aproximativ 45,34 miliarde de ani-lumină de Pământ, distanță în orice direcție, care și crește datorită expansiunii sale, ceea ce înseamnă că viteza luminii nu ne-ar ajuta să atingem această margine observabilă de noi niciodată…

sursa: https://www.sciencealert.com/simple-animations-by-a-nasa-scientist-prove-the-speed-of-light-is-torturously-slow
traducere șia daptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii