Noutăți

Se petrece ceva ciudat, în Natură: multe specii de animale diurne tind să devină… nocturne. Care este cauza fenomenului?

Se știe foarte bine că toate animalele nocturne prezintă adaptări specifice ale organelor de simț, care le îngăduie să se descurce perfect în condiții de noapte, de luminozitate redusă. La fel de bine ne e cunoscut că alte specii preferă (și sunt adaptate la) o activitate desfășurată la lumina zilei, chiar dacă s-ar descurca acceptabil și în condiții nocturne. Speciile diurne, așa cum a fost și omul timp de sute de mii de ani, nu sunt active, de obicei, după căderea nopții. La fel ca și omul modern, unele specii diurne (de mamifere și nu numai) au început să fie active din ce în ce mai des și după ce soarele apune.

Fenomenul de dată recentă prin care animalele diurne au început să activeze, spre satisfacerea necesităților proprii, și după lăsarea întunericului, i-a uimit, inițial, pe zoologi și specialiștii în comportamentul animal. Ulterior a apărut și o explicație: speciile diurne tind să devină nocturne… pentru a evita contactul cu oamenii.

Autoarea studiului, Kaitlyn Gaynor, arată că în ciuda faptului că oamenii ce se plimbă printr-o pădure consideră, de obicei, că nu perturbă aproape deloc activitatea faunei, prezența lor în mediul natural nu e lipsită de consecințe.

În recentul studiu au fost utilizate informațiile oferite de către alte 76 de studii anterioare, în care a fost analizată activitatea obișnuită a nu mai puțin de 62 de specii de pe 6 continente. A rezultat că până și cele mai silențioase activități pe care omul le desfășoară în Natură (nu mai vorbim despre plimbările cu ATV-ul, partidele de vânătoare sau exploatarea masei lemnoase) perturbă activitatea speciilor diurne. Mai precis, prezența frecventă a omului în mediul natural, în zonele sălbatice care până mai ieri erau pustii, îndepărtează animalele și îngreunează eforturile lor de supraviețuire.

Printre animalele al căror comportament a fost analizat se numără leii din Tanzania, porcii mistreți din Polonia, coioții din California, vidrele din Brazilia, tigrii din Nepal. Una dintre concluziile recentului studiu a fost că prezența frecventă a omului în mediul natural determină o creștere cu 20% a activității nocturne, la speciile de animale diurne studiate.

Este unul dintre puținele studii care arată, la scară largă, în ce măsură este influențat „orarul” de activitate al animalelor diurne de către activitățile umane desfășurate în mediul natural. Până acum nu a mai fost analizat, într-un studiu de acest fel, un volum atât de mare de informație, colectată prin zeci de cercetări. Dacă o simplă plimbare prin pădure are un impact minim asupra faunei, alte activități umane, cum ar fi vânătoarea sau operațiunile specifice exploatațiilor forestiere ilegale, conduc, fără niciun dubiu, la dezechilibre grave sau ireparabile ale ecosistemelor.

Surse: phys.org, inhabitat.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii