Noutăți

Se construiește un sat dacic unde locuitorii vor trăi ca pe vremea lui Burebista

Judeţul Buzău are şansa să devină în următorii ani un important reper pe harta turistică a lumii, graţie unui proiect început de preotul Mihail Milea, un pasionat de istorie locală. Fundaţia pe care o conduce a pus bazele unei aşezări rurale, pe un deal din comuna Năeni, unde locuitorii vor trăi precum strămoşii daci, în bordeie din piatră, şi vor supravieţui din creşterea animalelor şi cultivarea pământului.

Primele locuinţe dacice au fost construite deja pe un teren pus la dispoziţie de primăria Năeni pe dealul Tigoarea, la un kilometru distanţă de o necropolă dacică.

”Deţinem o suprafaţă de patru hectare de la primăria localităţii Năeni pe care o amenajăm corespunzător pentru a fi locuită permanent. La început am împădurit cu peste 4.000 de pomi, plantaţi cu ajutorul unor voluntari și am pus viţă de vie. Pe lângă cele două bordeie, primele dintre cele pe care ni le-am propus, am mai construit un sanctuar, am amenajat un lac, stâna propriu zisă. Vor fi oameni care vor locui efectiv acolo, va fi un sat viu. Noi facem doar vatra satului dar el se va extinde în funcţie de numărul celor care vor dori să locuiască acolo. Se vor naşte copii acolo. Vrem să ne întoarcem la tradiţiile vechi, la simplitate, naturaleţe. Va fi şi un obiectiv turistic dar va fi şi un muzeu viu, un sat normal cum sunt cele naturale, dar cu obiceiuri mult mai vechi. Regula pentru cine va locui acolo este să mănânce precum dacii, să trăiască precum dacii, să aibă ocupaţiile strămoşilor, precum cioplitul pietrei, al lemnului, olăritul. Oamenii vor fi îmbrăcaţi în straiele dacilor. Satul se va întreţine singur”, spune preotul Mihail Milea.
Citeste mai mult: adev.ro/nw7tcm
naieni

Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Se construiește un sat dacic unde locuitorii vor trăi ca pe vremea lui Burebista

 1. Superba initiativa!

 2. Foarte frumoasă ideea, doar că nu va putea fi exact ca pe vremea dacilor. Nu-mi închipui că cetățenii din satul dacic nu vor fi în rândul celorlalți cetățeni și că statul îi va ignora. Copii vor trebui vaccinați, că e obligatoriu, oamenii vor fi integrați în sistemul de asigurări de sănătate, va trebui să fie integrați în economie, că vor plăti impozite, copiii vor fi obligați să meargă la școală etc. Chiar și așa, cred că este posibil, până la un punct.

 3. Uau,va doresc succes! O idee excelenta.De retinut si vizitat.Poate asa occidentalii vor invata istorie si nu ne vor mai confunda cu tiganii, iar cu aceasta ocazie romanii vor sti sa-si pretuiasca si respecte strabunii si vor invata dragostea de neam si tara.

 4. Nu este foarte greu, deoarece in majoritatea satelor se traieste putin mai bine ca in vremea dacilor !

 5. Gheorghe Bondis // 28 noiembrie 2015 at 13:01 // Răspunde

  Vreau detalii! E vorba de vremea lui Burebista, cea de dinainte de a taia viile, sau cea de dupa?!

 6. Sunt de fel din Naeni, si ma bucura initiativa parintelui Milea.Oricum la Naeni se traieste ca pe vremea dacilor !? Singura deosebire existenta ar fi ca Burebista a dispus defrisarea plantatiilor de vita de vie,iar” actualii daci” continua defrisatul la plantatiile de vita de vie, livezi, paduri si la ce se mai poate. Traim alte vremuri !

 7. Gioga George // 3 august 2016 at 18:47 // Răspunde

  Ce este scris in articol este o minciuna ordinara. Mergeti acolo si va ve-ti convinge. Este vorba de cu totul altceva. Trebuie doar sa te prinzi!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii