Cunoaste lumea

Noutăți

Scufundarea vasului Titanic a fost „prezisă” într-o scriere publicată cu… 26 de ani înainte. Autorul scrierii a avut un sfârșit bizar. Află povestea!

  •  
  •  
  •  

Scufundarea vaporului RMS Titanic, survenită la 15 aprilie 1912, a fost cel mai mare și mai de răsunet dezastru naval petrecut pe timp de pace în secolul XX. Pe când călătorea de la Southampton către New York City, în prima sa croazieră, gigantul de fier s-a izbit de un aisberg în Atlanticul de Nord și a ajuns pe fundul oceanului, la aproape 3800 de metri sub suprafața apei.

Dintre cei 2224 de oameni care au părăsit țărmul, la bordul vasului Titanic, au supraviețuit numai 710, care au fost preluați de către vasul Carpathia. Este cunoscut că, la vremea construirii sale, se credea că vasul Titanic era considerat de nescufundat, după cum la fel de bine se știe că imensul vapor era prevăzut cu un sistem de compartimentare care în multe situații ar fi făcut imposibilă inundarea completă a calei sale. Nu, însă, și în cazul unui impact colosal cu un aisberg!

Inainte de plecare

Numărul mare de victime pe care le-a provocat scufundarea vasului Titanic este explicabil prin insuficiența bărcilor de salvare. Bărcile de salvare de la bord nu ar fi putut prelua decât 50% dintre pasageri. Mai puțină lume știe, însă, că tragica scufundare a Titanicului a fost prezisă, cu acuratețe, de către o povestire scrisă cu 26 de ani mai înainte de data primei (și ultimei) călătorii a giganticului vapor.

În povestirea în cauză, William Thomas Stead, un jurnalist britanic, a încercat să lanseze un avertisment referitor la practica greșită a dotării noilor vase de pasageri cu un număr nesatisfăcător de ambarcațiuni de salvare. Povestirea sa a fost publicată în luna martie a anului 1886 în „Pall Mall Gazette” și încă din titlu făcea referire la un vapor scufundat în mijlocul Atlanticului.

Epava

În scrierea lui William Stead este vorba despre un marinar britanic ce lucrează la bordul unui mare vas de pasageri care efectuează primul său drum, către SUA, la fel cum avea s-o facă Titanicul, peste mai mult de un sfert de secol. Încă din ajunul plecării din port, tânărul marinar, pe nume Thomas, și-a atenționat șefii că bărcile de salvare aflate la bord nu sunt suficiente. Bineînțeles, superiorii nu l-au luat în seamă iar vasul a pornit la drum.

După câteva zile de călătorie, pe o ceață densă, vaporul din povestirea lui Stead s-a izbit cu putere de un alt vas. După coliziune, membrii echipajului au constatat că nu erau suficiente bărci de salvare, pentru cei 916 pasageri. Doar 200 de pasageri au reușit să se salveze, în vreme ce restul au pierit. Marinarul Thomas a plonjat în apa oceanului și, învingând valurile, a reușit să ajungă la bordul unei bărci de salvare.

Scufundare

Stead

Povestea publicată în ziar cuprinde și un comentariu al jurnalistului: „Aceasta este exact ceea ce s-ar putea petrece și chiar se va petrece, cândva, dacă vasele de pasageri vor mai fi trimise în larg fără numărul necesar de bărci de salvare”. Ca mai toate poveștile „moralizatoare” ori „de avertizare”, articolul scris de către Stead cu 26 de ani înainte de nefasta călătorie a vasului Titanic nu s-a bucurat de cuvenita atenție.

În schimb, după scufundarea vasului Titanic mulți oameni au început să vadă în William Thomas Stead un fel de profet și în scrierea sa o operă premonitorie. Totuși, Stead nu era decât un om realist (chiar dacă a avut, se pare, și preocupări în domeniul ezoteric). Totodată, nu poate fi exclusă existența unei anumite capacități premonitorii pe care o are mintea umană; este o capacitate prezentă mai ales la persoanele creative sau înzestrate cu o intuiție ieșită din comun. În anul 1892, același Stead a mai scris o scurtă povestire, numită „Din Lumea Veche către cea Nouă”. Acolo, era vorba despre un vapor imaginar care s-a răsturnat, după impactul cu un aisberg, în Atlanticul de Nord.

Scufundarea vasului Titanic

Un alt aspect bizar al acestei relatări este legat de modul în care s-a încheiat existența jurnalistului Thomas Stead.  Viața acestuia a luat sfârșit în dezastrul în urma căruia vasul Titanic a fost înghițit de către apele oceanului. Stead a urcat pe Titanic în calitate de pasager la clasa I, cu intenția de a ajunge la o conferință ce urma să aibă loc la New York. După ce vasul a început să se scufunde, un supraviețuitor l-a văzut pe bătrânul ziarist agățându-se de resturile plutitoare alături de un alt pasager, colonelul și scriitorul american John Jacob Astor. La fel ca mulți alți pasageri, Stead nu și-a mai găsit un loc într-una dintre bărcile de salvare ale Titanicului, după ce anterior ajutase câțiva copii și câteva femei să se salveze și după ce a cedat vesta sa de salvare unui alt pasager. Trupul lui Stead nu a mai fost găsit niciodată. A rămas în urma sa o poveste stranie și un avertisment de care nu s-a ținut seama decât cu o nejustificată întârziere.

William Thomas Stead

RMS Titanic

Titanicul

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Scufundarea vasului Titanic a fost „prezisă” într-o scriere publicată cu… 26 de ani înainte. Autorul scrierii a avut un sfârșit bizar. Află povestea!

  1. De fapt s-a scufundat vasul Olympic.
    Dar a meritat ca prin aceasta manevra de scufundare s-a creat Federal Reserve.
    Cautati pe internet.

  2. aceasta carte este mult mai aproape ( cu coincidente mari) de istoria titanicului, si este scrisa inaintea conceperii titanicului decit nuvela analizata aici
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wreck_of_the_Titan:_Or,_Futility

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii