Noutăți

Scenariu apocaliptic – Un om de știință avertizează: Prăbușirea platformei de gheață din Antarctica de Vest ar crește nivelul mărilor cu 3 metri

Ziare.com: Schimbarile climatice si gaura din stratul de ozon ar putea provoca o “prabusire catastrofala” a platformei de gheata din Antarctica de Vest, ceea ce ar creste nivelul marilor cu 3,3 metri.

Nancy Bertler, de la Centrul de Cercetare a Antarcticii de la Universitatea Victoria din Wellington, avertizeaza ca ruperea Ross Ice Shelf, care e de marimea Frantei ca suprafata, ar putea avea consecinte grave pentru planeta, arata The Independent.

Cercetatorul a precizat ca schimbarile climatice si gaura din stratul de ozon au cauzat distrugerea unor bucati de gheata care datau de 10.000 de ani si poate chiar mai mult. Cresterea nivelului marii cu 3,3 metri ar modifica dramatic linia de coasta a multor parti ale lumii, dupa cum arata o harta disponibila AICI. Practic, mare parte din Tarile de Jos si bucati semnificative din coasta de est a Regatului Unit ar fi afectate.

Cercetarile anterioare au aratat faptul ca, atunci cand nivelul de dioxid de carbon a fost atat de mare ca acum, unele parti din vestul si estul Antarticii si Groenlanda s-au prabusit, ridicand nivelul marii cu 10-20 de metri. Estimarile arata ca aceasta foaie de gheata s-ar putea prabusi in urmatoarele cateva sute de ani.

Sursa: Ziare.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii