Noutăți

Scara Potemkin din Odesa, printre cele mai mari din lume, făcută celebră de un film artistic din anul 1925… Galerie foto

Făcută faimoasă de filmul lui Serghei Eisenstein “Crucişătorul Potemkin” care a avut premiera în anul 1925, Scara Potemkin se află în cel de-al treilea oraş ca mărime din Ucraina, Odessa, şi este simbolul emblematic al așezării de la malul mării. Orașul este amplasat pe un platou înalt de stepă, iar pentru a se putea face legătura cu portul, locuitorii aveau nevoie de acest sistem de scări, unul dintre cele mai mare din lume. Decizia construirii treptelor a fost luată în anul1837, iar realizatorul proiectului a fost arhitectul italian Francesco Boffo.

Treptele au fost construite între 1837 şi 1841, folosindu-se gresie gri-verzui importată din portul Trieste, Italia de astăzi. Scara are o lungime de 142 de metri şi o diferenţă de nivel de 27 de metri. Scara a fost atât de precis proiectată, încât creează o iluzie optică, astfel încât cei aflaţi în partea de sus văd doar o serie de trepte mari, în timp ce oamenii din partea de jos a scării văd toate treptele ca şi cum ar fuziona într-o singură masă în formă de piramidă.

După revoluţia sovietică, în anul 1955, Scara Primorsky a fost redenumită Scara Potemkin, în onoarea împlinirii a 30 de ani de la realizarea “Crucişătorului Potemkin”, un film care prezintă o versiune dramatizată a revoltei din 1905, când echipajul cuirasatului rus Potemkin a întors armele împotriva ofiţerilor regimului ţarist. Pe aceste trepte soldaţii au deschis focul asupra marinarilor, la data de 14 iunie 1905. De-a lungul timpului treptele au avut diverse nume, de la Bulevardul Treptelor, Scara Uriașă sau Treptele Richelieu.

Potemkinmarch3 potemkin-stairs-22 potemkin-stairs-36
potemkin-stairs-53

sursa: http://www.amusingplanet.com/2014/08/potemkin-stairs-odessa.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii