Noutăți

Sassi di Matera: Așezarea săpată în stâncă de acum 9.000 de ani – locuită până în 1950

În regiunea Basilicata, sudul Italiei, există o așezare unică în Europa. Orașul Matera este cunoscut în întreaga lume pentru locuințele construite direct în stâncă. Denumite “Sassi”, casele sculptate direct în zidurile defileului stâncos, sunt considerate a fi primele aşezări umane din Italia. Conform datărilor acestea au fost săpate pentru prima dată acum circa 9.000 de ani și au fost locuite până recent, în anii 1950.

Primii locuitori au profitat de numeroasele peşteri naturale din această regiune, însă treptat, odată cu creșterea populației, oamenii au fost nevoiți să își sape propriile case în piatră, orașul devenind un amestec de alei înguste şi de scări săpate în stâncă. Până în secolul al-XX-lea, orașul Matera și zonele limitrofe erau considerate cele mai sărace din Italia. Aici nu exista canalizare, acces la apă potabilă, magazine.

oras2 oras3 oras4 oras9

Oamenii locuiau efectiv „sub același acoperiș” cu animalele lor, condiţiile neigienice ducând deseori la apariția unor focare de boli grave, precum malaria. Sărăcia extremă a acestor oameni din perioada conducerii fasciste al lui Mussolini Benito a fost descrisă în cartea medicului italian Carlo Levi, “Hristos s-a oprit la Eboli“.

După al doilea război mondial, guvernul a încercat să mute locuitorii oraşului din peşteri în locuinţe moderne, însă mulţi oameni au refuzat să-şi părăsească casele, lucru ce a dus la o mutare forțată a localnicilor într-un nou oraş situat la nord de Matera. După 1993, când UNESCO a declarat Sassi Matera sit de patrimoniu mondial, zona a început să atragă din ce în ce mai mulți turiști devenind astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Italia.

oras1 oras8 oras10

sursa: lonelyplanet.com/

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii