Cunoaste lumea

Noutăți

Samoilă Mârza, un fiu de țăran ardelean, a fost autorul SINGURELOR FOTOGRAFII ale UNIRII de la 1 decembrie 1918

  •  
  •  
  •  

În decembrie 1918, pentru a fi imortalizat înălțătorul moment al Unirii, autoritățile locale au tocmit (doar) un fotograf neamț, pe nume Bach. Neamțul cu nume de mare compozitor s-a dovedit un mare… neserios. Nu s-a prezentat. Datorită „punctualității” neamțului, a fost cât pe ce ca un moment inegalabil al istoriei noastre să rămână neimortalizat în fotografii.

Din fericire, Providența a făcut ca la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia să se prezinte, din proprie inițiativă, un fotograf român – unul serios și patriot. Se numea Samolilă Mârza. Autorul singurelor fotografii de la Marea Unire s-a trezit în zori, pentru a parcurge distanța de la Galtiu și până la Alba Iulia, împreună alți consăteni de-ai săi.

Samoilă Mârza nu s-a lăsat impresionat de vremea posacă a începutului de decembrie. Și-a fixat pe bicicletă greoiul aparat de fotografiat cu burduf, cu tot cu trepied. A luat geanta cu clișeele de sticlă și a pornit la drum, împreună cu grupul de săteni din Galtiu, înveșmântați în straie de sărbătoare. La Alba Iulia au ajuns pe la orele unsprezece.

s

Cu un exces de zel demn de o cauză mai bună (și o totală lipsă de inspirație), personalul responsabil de asigurarea ordinii la eveniment nu i-a îngăduit tânărului fotograf să pătrundă în Sala Unirii. Pentru ei era mai importantă o hârtie – permisul de intrare – decât faptul aveau în față singurul fotograf prezent la Adunare, în condițiile în care neamțul Bach nu se ținuse de cuvânt.

Fotografiile se realizau anevoie la 1918. Vremea posomorâtă făcea necesară o perioadă prelungită de expunere. Autoritățile nu s-au dovedit prea cooperante. Dar, chiar și așa, vrednicul fotograf român a reușit să efectueze cinci fotografii la Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918. În două dintre ele apar tribunele oficiale, iar în celelalte puhoiul de români ce se adunase pentru a participa la mărețul eveniment al Unirii.

Imaginile realizate de către vrednicul fotograf Samoilă Mârza au fost unicele care au imortalizat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Ele au făcut parte dintr-un album publicat în 1919, alături de alte imagini ale unor momente semnificative ale vremii.

g

b

Exemplare ale acestui album au ajuns la rege, la premier și chiar la generalul Berthelot – care, impresionat, i-a oferit tânărului un abonament care-i permitea să folosească trenul pentru a călători oricât și oriunde pe pământul francez. Imaginile au fost prezentate și la conferința de pace de la Versailles, iar personalități precum regele Ferdinand sau Nicolae Iorga le apreciau în mod deosebit.

În 1967, cu un an înainte de sărbătorirea trecerii unei jumătăți de secol de la Marea Unire, atât clișeele realizate la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia, cât și vechiul aparat fotografic (care costase, odinioară, cât o pereche de boi) au fost cumpărate de către Muzeul Unirii, de la cetățeanul Samoilă Mârza. Cu banii obținuți, bătrânul fotograf și-a achiziționat unul dintre cele mai bune aparate foto disponibile în „comerțul socialist”. Avea de gând să-l folosească la semicentenarul Marii Uniri, peste un an. Dar Samoilă Mârza n-avea să mai trăiască până la 1 decembrie 1968.

c

Samoilă Mârza (1886-1967) s-a născut în satul Galtiu, într-o familie de plugari, și a rămas orfan de mamă încă de mic. Liceul l-a făcut la Alba Iulia iar după studii a devenit ucenic al unui fotograf sibian. A participat la Primul Război Mondial, activând pe frontul din Galiția și apoi în Italia, după intrarea României în război. În Italia a fost repartizat la un serviciu fotografic militar. Avea să ajungă acasă, în satul Galtiu, pe ruta Viena-Zagreb-Belgrad-Timișoara, cu doar câteva zile înainte de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Abia ajuns acasă, el s-a numărat printre reprezentanții de vază ai satului Galtiu, care aveau să se deplaseze, cu bucurie în suflete, la Alba Iulia.

e

Aceasta a fost povestea celui care a efectuat singurele fotografii la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din data de 1 decembrie 1918, eveniment în urma căruia Ardealul a revenit acolo unde dintotdeauna i-a fost locul. Neprețuitele imagini ale celui mai măreț moment din istoria României n-ar fi existat fără patriotismul și pasiunea pentru profesie vădite de către fotograful Samoilă Mârza!d

f

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: wikipedia.org, enciclopediaromaniei.ro, jurnalul.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii