Cunoaste lumea

Noutăți

SAKURA – Florile de cireș din Japonia, cele mai îndrăgite din lume

  •  
  •  
  •  

Sakura sau Florile de cireș din Japonia înfloresc, de obicei, cândva între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie, în funcție de locul geografic din Japonia șau în funcție de anul care poate fi mai cald sau mai rece.

În Japonia, florile de cireș simbolizează norii datorită naturii lor de înflorire în masă, pe lângă faptul că sunt o metaforă durabilă a naturii efemere a vieții,  un aspect al tradiției culturale japoneze care este adesea asociat cu influența budistă, și care este întruchipat în conceptul de mono fără cunoștințe.

Asocierea florii de cireș cu mono fără cunoștințe datează din secolul al XVIII-lea Motoori Norinaga.

Trecerea florilor, frumusețea și volatilitatea rafinate, au fost adesea asociate cu mortalitatea și acceptarea grațioasă și ușoară a destinului și a karmei; din acest motiv, florile de cireș sunt bogat simbolice și au fost utilizate adesea în arta japoneză, manga, anime și film, precum și la spectacole muzicale pentru efect ambiental.

Există melodii populare, menite inițial pentru shakuhachi (flaut de bambus), intitulate „Sakura” și mai multe melodii pop.

Floarea este, de asemenea, reprezentată pe toate tipurile de bunuri de larg consum din Japonia, inclusiv chimono, articole de papetărie și vase.

Societatea Sakurakai sau Cherry Blossom a fost numele ales de tinerii ofițeri din cadrul Armatei Imperiale Japoneze în septembrie 1930 pentru societatea lor secretă înființată cu scopul de a reorganiza statul de-a lungul liniilor militariste totalitare, printr-o lovitură de stat militară, dacă este necesar.

În timpul celui de-al doilea război mondial, floarea de cireș a fost folosită pentru a motiva poporul japonez, pentru a alimenta naționalismul și militarismul în rândul populației.

Chiar înainte de război, a fost folosită în propagandă pentru a inspira „spiritul japonez”, ca în „Cântecul tânărului Japonez”, exultând în „războinici” care erau „gata ca miliarde de flori de cireș să se împrăștie”.

În 1932, poezia lui Akiko Yosano a îndemnat soldații japonezi să suporte suferințele din China și a comparat soldații morți cu florile de cireș.

Argumentele potrivit cărora planurile bătăliei din Golful Leyte, care au implicat toate navele japoneze, ar expune Japonia la un pericol grav dacă ar eșua, au fost contracarate cu pledoaria că Marina ar putea fi „înflorită ca flori ale morții”.

Ultimul mesaj al forțelor de pe Peleliu a fost „Sakura, Sakura” – flori de cireș.  Piloții japonezi le vopseau pe părțile laterale ale avioanelor înainte de a se angaja într-o misiune sinucigașă sau chiar luau ramuri ale copacilor cu ei în misiunea lor.

O floare de cireș pictată pe partea laterală a bombardierului a simbolizat intensitatea și efemeritatea vieții;  în acest fel, asocierea estetică a fost modificată astfel încât petalele de cireș care cădeau au ajuns să reprezinte sacrificiul tinerilor în misiunile de sinucidere pentru a onora împăratul.

Prima unitate kamikaze avea o subunitate numită Yamazakura sau floarea de cireș sălbatică.  Guvernul chiar i-a încurajat pe oameni să creadă că sufletele războinicilor doborâți s-au reîncarnat în flori.

În întreprinderile sale coloniale, Japonia imperială a plantat adesea cireșii ca mijloc de a „revendica teritoriul ocupat ca spațiu japonez”.

Florile de cireș sunt un simbol predominant în Irezumi, arta tradițională a tatuajelor japoneze. În arta tatuajelor, florile de cireș sunt adesea combinate cu alte simboluri clasice japoneze, cum ar fi peștii koi, dragoni sau tigri.

Ulterior simbolul florii de cireș  a fost folosit pentru mascota paralelimpică Tokyo 2020 Someity.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii