Noutăți

Sabotaj pe Stația Spațială Internațională? Cei de la ROSCOSMOS susțin că gaura de 2 mm din peretele navei Soyuz a fost făcută intenționat de un astronaut

Zilele trecute relatam despre gaura de 2 mm lățime din peretele navetei Soyuz, modul atașat de Stația Spațială Internațională, și cum aceasta a fost reparată de astronomii ruși cu bandă adezivă și o cărpă. Deși inițial vinovat de acest incident ar fi fost un micrometeorit, se pare, conform celor de la ROSCOSMOS, că gaura ar fi fost făcută în mod intenționat de un cosmonaut de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Potrivit presei de la Moscova, citată de sciencealert.com, un astronaut NASA a făcut intenționat o gaură în navă, astfel încât un membru bolnav al echipei să poată pleca acasă mai devreme. Acuzația este lansată de mai multe surse anonime care ar lucra în comisia de evaluare a incidentului stabilită de ROSCOSMOS. Însă de ce ar fi recurs un astronaut la un asemenea gest periculos?

Se pare că cei de la NASA nu ar fi vrut să plătească pentru o desprindere de urgență de Stația Spațială Internațională, pentru că o navă adițională ar fi însemnat costuri de 85 de milioane de dolari pentru SUA. Susținătorii teoriei spun că însăși apariția găurii, însoțită de semne de burghiu, este dovada. Totuși, pe o asemenea navă nu poți să folosești burghiul, conform lui Pablo De Leon, inginer aerospațial la University of North Dakota: “Trebuie să împingeți cu suficientă forță pentru a pătrunde atât în fibră de sticlă, cât și în peretele din aluminiu. Este greu de făcut din punct de vedere mecanic, pare imposibil să puteți realiza o asemenea gaură cu un simplu burghiu”.

Autoritățile americane au refuzat să ofere un răspuns oficial la acuzele venite de la ruși. Totuși, comandantul american al Stației Spațiale Internaționale, Drew Feustel, a explicat că aceste teorii sunt pure invenții, iar membrii echipajului sunt bine și se înțeleg cu colegii lor ruși: „Pot spune fără echivoc că echipa nu a avut nimic de a face cu asta. Cred că este absolut o rușine și oarecum jenant pentru oricine pierde timpul vorbind despre așa ceva. Cum poți să implici echipajul Stației Spațiale în asemenea mizerii?”

sursa: https://www.sciencealert.com/the-russian-media-is-peddling-an-absurd-new-theory-about-the-iss-hole
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii