Noutăți

România ar putea să participe la explorarea planetei Marte

Aflat într-o evoluție deosebit de dinamică, programul spațial românesc are mari șanse ca, într-un viitor relativ apropiat, să facă țara noastră  un participant la explorarea planetei Marte.

Într-un interviu acordat de curând, Marius-Ioan Piso, directorul Agenției Spațiale Române, a declarat că este foarte posibil ca, în jurul anului 2034, țara noastră să participe la explorarea planetei Marte. Dar acest lucru se va petrece doar ,,în funcție de capacitatea noastră de a ne mișca repede”.

Conform opiniei lui Piso, expedițiile către planeta vecină vor porni de pe Lună, întrucât așa este cu mult mai eficient și mai puțin costisitor. Dar, în acest context, directorul Agenției Spațiale Române s-a referit, pe larg, la aspectele financiare ale acestui viitor program spațial.

Întrebat dacă țara noastră investește îndeajuns fonduri în acest domeniu, Marius – Ioan Piso a afirmat: ,,Investește, dar câteodată nu se ține de cuvânt cu plata contribuției. România investește proporțional cu cât este nivelul ei ca țară, în special pe partea de cooperare cu Agenția Spațială Europeană, menționez că Agenția Spațială Europeană nu este inclusă în Uniunea Europeană, acolo țările participă cu un procentaj din produsul național brut și atunci lucrurile sunt destul de clare.

De asemenea, România trebuie să investească în acest domeniu, în special pentru programele pe termen lung, pentru că în partea de aplicații și servicii spațiale, returul industrial este foarte mare. (…) Anul acesta contribuția noastră către Agenția Spațială Europeană ar urma să fie de 45 de milioane de euro.

Dar acești bani revin integral în România, sub formă de contracte încheiate cu persoane juridice române. Ministerul Cercetării, să spunem, are niște programe, și în loc să mi le dea mie să le conduc, le conduce Agenția Spațială Europeană.

Cu ce avantaje? În primul rând că nu apar probleme, precum nereguli de achiziții publice, suspiciuni, toată evaluarea se face de către cei mai buni experți din lume, iar rezultatele sunt misiuni spațiale internaționale.”

Citește mai mult: Cotidianul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii