Noutăți

Românce frumoase și faimoase (III): Mitza Bricard, creatoarea pălăriilor Dior si muza parfumului “Mitzah” creat de Dior

Mitza Bricard – designer de pălării, stilist, a fost șefa departamentului de creație a casei Dior. În anii ’50, Mitza Bricard era tot timpul în preajma lui Dior, fiindu-i și prietenă bună.

Despre ea, Dior spunea: “Este una dintre acele persoane rare pentru care eleganța este singura rațiune de a trăi”.

Kay Thompson spune în cartea sa (From Funny Face to Eloise): “Mitza nu umblă niciodată fără turban și fără perle.”

mitza-bricard
“Mitza Bricard umplea saloanele pariziene cu bârfe și povești de-amor. Încă din anii 1930, puținele tabloide de cancan relatau despre extravaganța acestui personaj care nu purta niciodată lenjerie intimă și își trăgea cu nonsalanța rochiile atent croite și cămășile delicate direct pe pielea goală. Valuri de hârtie relatau despre poveștile ei amoroase, multe dintre ele sfârșindu-se în scandaluri pătimașe cu iubiți mult mai tineri decât ea. Iar articolele dedicate modei analizau bijuteriile scumpe și somptuoase care ii dădeau o notă de personalitate în plus. Pentru că la Mitza farmecul stătea în atitudine! Ea a fost aceea care a impus în moda pariziană culoarea lila și panthere – jungle. Se spune că Mitza avea mereu la incheietura mâinii o eșarfă mică, ‘leopard-jungle’ pentru a acoperi o cicatrice, semnul durerii unei mari iubiri. Turbanul, șiragul cu perle, pantofii stiletto făceau parte din recuzita sa zilnică și personală. Întrebată odată de presă care sunt florile sale preferate, Mitza a răspuns fără să clipească, sau să se gândească macar o secundă: Cartier!

Gurile rele afirmau cu mare invidie faptul că avea acel ‘je ne sais quoi’ care le scotea din minți pe femei și îi fascina pe bărbați. Se zice că niciodată nu era greu să o găsești deoarece întotdeauna era fie acasă, la Ritz sau la Dior. Dincolo de zona bârfelor de salon, Mitza a reprezentat pentru Casa Dior o sursă inepuizabilă de senzualitate, ‘nudul’ în forme voluptoase îmbrăcat în blănuri moi și tigrate.

mitzah
Ea l-a inspirat pe genialul creator în realizarea unuia dintre cele mai bine vândute parfumuri care poarta numele ‘Mitzah’, un parfum exclusivist, un parfum cald, ca un chihlimbar. Mitza Bricard a fost muza lui Christian Dior, legătura sa directă cu proiecția ideală a feminității. El a avut curajul să creeze parfumul amintirilor care i-a urmat în tăcere pe bărbații plecați la război. Parfumul ca o adiere rămas în liftul suspendat între etaje și persoane. A reprezentat rafinamentul salonului Couture din 1950. A fost un parfum predestinat să fie urmat de decolteuri atent studiate, de mănuși și port-țigaret, de haine de nurcă și bijuterii perlate. Parfumul ‘Mitzah’ era chintesența și reflectarea acestei lumi.” (ploaiadecuvinte.blogspot.ro)

inel-horz

foto: inele “Mitza” realizate de Dior

După moartea lui Christian Dior, Jacques Rouët, care i-a construit afacerea din umbră, a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a declarat că Mitza va continua să lucreze la casa Dior. “Mitza Bricard va continua să imprime bunul ei gust asupra colecțiilor”, spunea atunci Rouët.

20121011152407637foto: moda leoprad impusă de Mitza Bricard
Modelul “Leoprad”, turbanul și culoarea lila în moda feminină au evoluat și s-au impus permanent în moda fiecărui secol. Mitza Bricard rămâne faimoasă pentru aducerea acestor teme în casele de modă. Assouline a publicat un volum de lux dedicat produselor Dior (modă, parfum, bijuterii) inspirate de muza lui Dior, Mitzah Bricard.

orig-20980640-horz
reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: vogue, ploaiadecuvinte.blogspot.ro, lexpress.fr,”The Beautiful Fall: Fashion, Genius and Glorious Excess in 1970s Paris”, “From Funny Face to Eloise”

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Românce frumoase și faimoase (III): Mitza Bricard, creatoarea pălăriilor Dior si muza parfumului “Mitzah” creat de Dior

  1. Excelentă serie, scrise ireproşabil. Astfel de articole ajung în câteva luni să circule fără semnătură. Am urmărit reacţia câtorva ladies: ce fain!/-of.. (nostalgic)/suuper!

  2. Casele de moda si-au dobandit faima datorita creatorilor lor care s-au straduit sa satisfaca cele mai sofisticate gusturi, care au realizat creatii uneori clasice alteori cu design exotic, cu influente din fauna africana, acele pete splendide ale leopardului care au mare priza si actual in lumea buna a modei. Parfumurile cu miresme florale care te poarta cu imaginatia in indepartatul Orient, toate aceste adevarate chef d oeuvre care apartin casei Dior, au raspandit in lumea larga o gama variata si bogata. De la frumoasa creatoare Mitza Bricard nenumarate doamne talentate s-au perindat prin prestigioasa Casa Dior pentru a lansa modele purtate atat de femei obisnuite cat si de mari personalitati din lumea mondena. Balurile organizate pentru scopuri umanitare, galele de decernare a premiilor in lumea cinematografiei sunt prilejuri in care doamne distinse isi etaleaza superbele vestimentatii si parfumuri Dior.

  3. Senzualitatea acestei FEMEI …. e … UNICĂ ! … e ROMÂNEASCĂ ! … o MARIA TĂNASE a … MODEI ! S U P E R B Ă !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii