Noutăți

Românce faimoase (XVIII) – Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa

Prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin și prima femeie inginer din Europa este Eliza Leonida Zamfirescu, fiica intelectualilor Anastase Leonida şi a Matildei Gill, sora savantului Dimitrie Leonida. S-a născut la 10 noiembrie 1887, la Galați, unde a și urmat școala primară. Familia s-a mutat la București, tânara urmând cursurile Şcolii Centrale de Fete. Studiază în paralel și obține și o diplomă de bacalaureat de la secţia reală a liceului „Mihai Viteazul”. Nu se poate înscrie la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, din cauza prejudecăților acelor vremuri. Pleacă la Berlin în 1909 și se inscrie la Academia Regală Tehnică din Berlin, Charlottemburg. Nici aici nu-i este ușor, decanul facultății încercând să o convingă că o astfel de școala nu este pentru o femeie. Îi oferă ca argument cei trei K: Kirche, Kinder, Küche – biserica, copiii, bucătăria, elemente esenţiale pentru profilul unei femei. Cu toate acestea, termină studiile în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa.

4483_2_1305213354
Presa din România a consemnat evenimentul la vremea respectivă drept o ştire senzaţională: „O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnişoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinând diploma de inginer”. “’Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și din Germania.” (ziarul „Minerva”, 1912).

Se întoarce în țară și se angajează asistent la Institutul Geologic din București. În timpul războiului este membră a Crucii Roșii, servicii pentru care primește și o decorație. Anii războiului îi aduc și partea frumoasa a vieții sale, căsătorindu-se, pe front, în anul 1918, în localitatea Ghidiceni, cu chimistul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu.

Institutul_Geologic-0793Institutul Geologic

Își continuă activitatea de cercetare după terminarea războiului. Acordă o atenție deosebită analizelor apei potabile, precum și analizelor asupra diferitelor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcţie şi de prepararea minereurilor. Toate aceste lucrări de cercetare se adună într-un număr impresionant: 85.000 de buletine de analize. Rezultatele multor analize efectuate de Eliza Leonida Zamfirescu au fost publicate în seria „Studii economice”, editată de Institutul Geologic. Participă la studii asupra identificării şi analizei unor noi resurse de cărbune, de şisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxită, sau cupru. Din aceste observații se nasc volumele: “Contribuţiuni la studiul bauxitelor din România” (1931) şi “Studiul chimic al cromitelor din Munţii Orşovei” (1939).

În toată această perioada predă ca profesoară de fizică şi chimie la Şcoala de Fete „Pitar Moş” și la Şcoala de Electricieni şi Mecanici din Bucureşti, unde îl are ca director pe fratele ei, Dimitrie Leonida. Iese la pensie la 1 mai 1963, la vârsta de 75 de ani. Se stinge din viață la data de 25 noiembrie 1973, la București.

Este prima femeie membră A.G.I.R. (Asociația Generală a Inginerilor din România) şi membră a Asociaţiei Internaţionale a Femeilor Universitare. Din 1993 o stradă din sectorul 1 al capitalei îi poartă numele, iar din 1997 a fost instituit Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu, la inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din România.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: Elisa Leonida Zamfirescu – First female engineer in the world, Enciclopedia personalităților feminine din România 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii