Noutăți

Roboții umanoizi ai viitorului vor avea mușchi sintetici care vor putea ridica greutăți colosale, de 1000 de ori mai mari decât propria greutate!

Roboții umanoizi dotați cu o forță titanică vor deveni, în curând, o realitate, grație unei noi invenții. Este vorba despre un mușchi sintetic, printabil 3D, care, potrivit datelor furnizate de către jurnalul „Nature Communications” poate ridica o greutate de 1000 de ori mai mare decât propria masă. Noul tip de mușchi artificial nu necesită o sursă de curent de voltaj înalt sau vreun compresor extern, precum modelele anterioare.

Mușchiul robotic nou realizat este deosebit de flexibil și e apt de mișcări de tracțiune, împingere, răsucire. După ce a fost imprimat 3D în forma dorită, mușchiul artificial este acționat electric, prin utilizarea unei tensiuni reduse, de doar opt volți.

b

e

Noul mușchi sintetic a fost testat într-o gamă largă de aplicații robotizate, unde a vădit o capacitate remarcabilă de expansiune-contracție. Dispozitivul a fost capabil să se extindă cu până la 900% față de lungimea inițială, atunci când a fost încălzit electric la 80°C. Prin intermediul comenzilor computerizate, unitatea autonomă este capabilă să efectueze sarcini de mișcare, sub toate formele în care a fost produsă.

Echipa de ingineri de la Universitatea Columbia implicată în proiect susține că până acum niciun material nu a fost capabil să funcționeze aidoma unui mușchi natural. Acest material, arată prof. Hod Lipson, reprezintă o „măreață promisiune” pentru acele domenii în care roboții vor trebui să interacționeze cu oamenii, cum ar fi în industrie sau în unitățile medicale. Spre deosebire de mușchii rigizi ai actualilor roboți, noul tip de mușchi – moale, dar extrem de puternic, poate imita mișcările umane naturale. Roboții vor deveni capabili, astfel, să realizeze sarcini ce necesită delicatețe și să manevreze obiecte fragile.

Dr. Aslan Miriyev, implicat în realizarea noului tip de mușchi sintetic, declară că, pe termen lung, este necesar ca inteligența artificială să învețe să controleze un astfel de mușchi, aceasta reprezentând ultima provocare, până la apariția roboților capabili să efectueze mișcări flexibile, aidoma celor făcute de către ființele vii.


b

a

d

Surse: www.telegraph.co.uk, www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Roboții umanoizi ai viitorului vor avea mușchi sintetici care vor putea ridica greutăți colosale, de 1000 de ori mai mari decât propria greutate!

  1. Nu fac intindere si ruptura musculara.Acum inventeaza si articulatiile superflexibile capabile de 10 miliarde de repetari fara rupere + oase de titan ,usoare ca fulgul,rezistente ca diamantul si flexibile.O sa vedem meciuri de box intre roboti care vor tine cate o saptamana.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii