Noutăți

Roboții militari autonomi, dotați cu inteligență artificială, ar putea fi interziși de către ONU. În caz contrar, ei vor deveni o realitate a viitorului apropiat!

Armele autonome își pot selecta și distruge țintele fără nicio intervenție umană. Între acestea sunt incluse dronele care pot căuta și distruge pe cont propriu persoanele care prezintă anumite caracteristici predefinite. În rândul acestor arme nu sunt incluse rachetele sau dronele dirijate de la distanță, în cazul cărora deciziile de nimicire a țintelor inamice sunt luate de la început și până la sfârșit de către militarii care le dirijează.

Tehnologia a ajuns până acolo unde construirea și darea în exploatare a unor arme autonome, care să ia singure decizia de nimicire a inamicului, este o chestiune realizabilă în următorii ani. Apariția roboților militari letali și autonomi a fost prezentată ca o „a treia revoluție în domeniul militar”, după momentul introducerii armelor de foc și cel al apariției armelor nucleare.

c

Riscul ca un robot autonom să fie scăpat de sub control și să înceapă să ucidă, la întâmplare, oameni nevinovați, va fi dificil de înlăturat. Deoarece numeroși experți avertizează că este vremea să fie oprită dezvoltarea armelor autonome dotate cu inteligență artificială, Organizația Națiunilor Unite va supune dezbaterilor, în 2017, chestiunea interzicerii acestor roboți letali, anume concepuți pentru a fi utilizați în teatrele de operațiuni.  Mai multe state sunt de acord să fie inițiate discuții pe tema interzicerii roboților militari letali. Dezbaterile se vor desfășura în cadrul unei convenții a Națiunilor Unite.

Peste o sută de țări vor lua parte la Convenția internațională asupra armelor convenționale, în cadrul căreia va fi dezbătută, anul viitor, și interzicerea roboților ucigași, după cum s-a anunțat. Pe măsură ce realizările tehnice din domeniul inteligenței artificiale avansează, posibilitatea ca roboții ucigași să selecteze singuri țintele de distrus și să atace în mod independent soldații inamici se poate transforma într-o realitate a viitorului apropiat.

b

S-a formulat deja o întrebare realistă: dacă un robot militar autonom ucide unul sau mai mulți oameni în mod ilegal, nejustificat, pe durata unui conflict militar, cine se va face vinovat și cine va răspunde pentru gravele fapte comise? Un răspuns terifiant ar putea fi că nu va răspunde nimeni, fiind dată vina pe „deficiențele de programare care nu puteau fi prevăzute și evitate”. Firesc ar fi ca răspunderea pentru eventualele crime de război să fie a deținătorului sau utilizatorului robotului autonom care le-a comis.

Însă chiar de va fi angajată răspunderea penală și, eventual, patrimonială a câtorva responsabili, nimeni nu va mai readuce la viață victimele acestor mașinării ale infernului, programate să ucidă singure, în absența oricărei comenzi venită de la un operator uman.

d

Armele care dețin o autonomie integrală, cunoscute și sub numele de roboți ucigași, ar putea deveni o realitate dătătoare de frisoane și nu doar componente ale scenariilor filmelor SF. Aceste arme, care vor putea acționa în mediul terestru, aerian și acvatic tind să revoluționeze conflictele armate.

Cei care se opun interzicerii armelor autonome spun că roboții de acest fel sunt necesari, deoarece războaiele viitorului vor impune utilizarea lor și deoarece folosirea acestui tip de roboți va preveni pierderea vieților unor militari, în confruntările în care se folosesc arme letale.

Oare ce se va petrece mai departe? Vor fi interzise aceste terifiante mașini de luptă? Sau vor avea câștig de cauză statele care țin să-și înzestreze cât mai curând forțele armate cu roboți ucigași autonomi?

ae

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.dailymail.co.uk

Imagini: venturesafrica.com, www.wired.com, www.zerohedge.com, www.dailymail.co.uk

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii