Cunoaste lumea

Noutăți

„Revoluția fiscală”, haos pentru mai bine de un milion de români? Iată ce ți-au făcut „mințile luminate” de la PSD-ALDE:

  •  
  •  
  •  

Ideea de bază este simplă: ți-a fost relativ bine în anul care a trecut? Nu-i nimic, avem noi grijă să îți dăm dureri de cap: vei plăti mai mulți bani la stat și o să te punem să stai la cozile ANAF, în plus. Că de aia conducem țara! În același timp, tot noi, politicienii, facem legi care să ne scape de pușcărie în momentul în care o să-ți furăm banii pe care îi plătești la stat și pentru care, dacă tu întărzii sau nu îi plătești vei fi amendat sau vei ajunge la închisoare. Cam asta e România politicienilor…

Digi24.ro: Ordonanța de Urgență nr. 79 din 8 noiembrie 2017, prin care Guvernul Tudose a transferat contribuțiile sociale de la angajator la angajat, a modificat și dările pe care trebuie să le plătească românii cu venituri din activități independente, din chirii, dividende sau jocuri de noroc. În plus, acestora le-a fost stabilită obligația de a depune la Fisc o nouă declarație, până la sfârșitul acestei luni, iar dacă nu o fac cum trebuie sau depășesc termenul riscă o amendă de până la 1.000 de lei. Inutil a mai spune că nici reprezentanții Ministerului Finanțelor, nici cei ai ANAF nu au reușit să explice contribuabililor ce îi așteaptă concret după data de 1 ianuarie, data implementării „Revoluției fiscale” gândite de PSD-ALDE.

În ceea ce privește contribuțiile sociale (CAS)românii cu venituri din activități independente trebuie să plătească 25% din acestea, dacă sunt întrunite mai multe condiții. Două dintre acestea sunt:

1. au realizat în anul precedent (2017, în cazul de față), un venit net lunar, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuțiile de asigurări sociale, „cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția”. Adică, cel puțin egal cu 1.900 de lei, cât este de la 1 ianuarie 2018.

2. estimează că vor realiza în 2018 un venit net lunar de cel puțin 1.900 de lei.

Bun, dar 25% la ce? Același art. 148 din Codul Fiscal scrie așa: „Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția”.

Cum nu se explică foarte clar ce înseamnă „venitul ales”, ne putem gândi că, dacă o persoană are cinci venituri din activități independente, poate alege din ele pe care îl vrea, atâta timp cât nu este mai mic de 1.900 de lei? Sau „venitul ales” înseamnă că o persoană poate decide că plătească contribuție socială la un venit de 10.000 de lei deși are venituri reale, însumate, de doar 2.000 de lei?

Apoi, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS)10% din veniturile obținute din activități independente, chirii, investiții, asocieri, etc.

Citește mai mult: Digi 24.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on „Revoluția fiscală”, haos pentru mai bine de un milion de români? Iată ce ți-au făcut „mințile luminate” de la PSD-ALDE:

  1. Dacă vă luați informațiile de pe Digi,…!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii