Noutăți

Reușită în medicină: nanoroboții pot fi programați să caute și să atace tumorile maligne. Cum sunt distruse formațiunile tumorale?

Câțiva oameni de știință de la Universitatea de Stat din Arizona, împreună cu cercetătorii de la Centrul Național pentru Nanoștiință și Tehnologie – NCNST din China și Academia Chineză de Științe sunt autori ai reușitei de a programa nanoroboții pentru distruge tumorile, prin stoparea aprovizionării cu sânge. Noua tehnologie poate fi întrebuințată în tratarea mai multor tipuri de cancer, având în vedere că diferitele tipuri de tumori maligne sunt aprovizionate cu nutrienți în același fel, prin vasele sangvine.

Prezentarea noii tehnologii a fost publicată în jurnalul Nature Biotechnology. Revoluționara tehnologie a fost folosită, experimental, în primul studiu de acest fel realizat vreodată, pentru tratarea mai multor tipuri de cancer (melanom, cancer ovarian, cancer pulmonar, cancer mamar), dezvoltat la animalele de laborator.

Nanomedicina este un nou domeniu medical, prin care se deschid noi căi de tratament, cum ar fi confecționarea nanoparticulelor apte să combată unele dintre cele mai greu de tratat afecțiuni, printre care și cele maligne, fără însă a vătăma în vreun fel celulele și țesuturile sănătoase. Echipa internațională de cercetare a depășit problema protejării țesuturilor sănătoase prin utilizarea strategiei căutării selective a țesuturilor formate din celule anormale și apoi a „înfometării” acestora.

Dificila muncă de cercetare a debutat în urmă cu o jumătate de deceniu. Cercetătorii NCNST – China au urmărit, inițial, doar să stopeze aprovizionarea cu sânge a tumorilor prin inducerea coagulării și formarea unor cheaguri. Procedura s-a bazat pe utilizarea unor nanotransportori ADN. S-a avansat, apoi, până la obținerea unor nanoroboți capabili să realizeze „misiunea” terapeutică în totalitate – de la identificarea tumorilor și până la „atacarea” acestora. La suprafața fiecărui nanorobot este atașată o enzimă cu funcție de coagulare a sângelui, numită trombină.

Echipa a arătat că nanoroboții sunt siguri și eficace, în suprimarea tumorilor. Ei s-au dovedit a fi imunologic inerți, fără a produce modificări detectabile în coagularea sangvină normală sau în morfologia celulară. Fără a avea vreun efect vătămător asupra țesuturilor sănătoase, noua metodă de tratament a provocat cu repeziciune distrugeri ale țesutului tumoral.

După doar trei zile, în micile vase de sânge care aprovizionează țesutul tumoral apar cheagurile menite să împiedice sângele să ajungă până la celulele anormale, care formează țesutul tumoral, dezvoltarea și multiplicarea acestora fiind împiedicate. După ce își îndeplinesc misiunea îndreptată contra tumorilor, nanoroboții sunt destructurați și eliminați din organism în doar 24 de ore.

nano

nanoroboti

Surse: www.sciencedaily.com, www.genengnews.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii