Cunoaste lumea

Noutăți

Recorduri formidabile ale zburătoarelor

  •  
  •  
  •  

Animalele zburătoare uimesc cu recorduri naturale greu de atins chiar și de tehnologia umană avansată.

Șoimul călător depășește în viteză cele mai rapide animale terestre, care sunt gheparzii. Atunci când intră în picaj ca să vâneze, această pasăre atinge de 386 de kilometri pe oră.

Având o vedere foarte ascuțită, de 12 ori mai performantă decât văzul omului, șoimul zburător poate zări o pasăre chiar și de la o distanță de opt kilometri. Nu este doar cea mai rapidă pasăre, ci cea mai rapidă ființă existentă.

Întrucât șoimul călător atinge această viteză atunci când se lasă în jos, se consideră că viteza atinsă de acesta este în picaj, nu în zbor normal, de aceea meritul de a fi cea mai rapidă pasăre din lume în zbor îl împarte cu acvila de munte, care poate ajunge la 128 de kilometri pe oră.

Liliecii brazilieni fără coadă cântăresc între 11 și 14 grame – greutatea unei baterii – și au o anvergură a aripilor de 30 de centimetri. Au fost cronometrați când zburau, bătând din aripi, cu viteza de 96-160 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt mai rapizi decât gheparzii.

Există două zburătoare care migrează cu regularitate la altitudine mare: gâsca de India și cocorul comun. Gâsca este notabilă pentru tehnica sa de zbor. Exemplarele acestei specii pot ajunge la înălțimea de 7.000 de metri atunci când zboară peste Himalaya.

Ca să ajungă la această altitudine, gâștele abordează zborul ca pe un montagne-russe, plonjând și ridicându-se pentru a-și conserva energia. Stoluri de gâște indiene au fost zărite inclusiv aproape de vârful Everest, la 8.848 de metri.

Cu toate acestea, se consideră că cel mai înalt zboară vulturul pleşuv sur. În 1973, un asemenea exemplar s-a ciocnit cu un avion, la o înălţime de mai mult de 11 kilometri deasupra Coastei de Fildeş.

Drepneaua poate rămâne în aer timp de zece luni, fără a atinge solul. Acesta este un record pentru cel mai îndelungat zbor al unei păsări.

Drepneaua are aripile foarte lungi în raport cu trupul. Astfel, când sunt strânse pe lângă corp, depăşesc coada cu doi centimetri, iar deschiderea acestora este de 40-44 de centimetri, ceea ce înseamnă că pasărea este aproape numai aripi, afirmă cercetătorii de la Lund University, din Suedia.

Un zbor neîntrerupt de zece luni reprezintă cea mai îndelungată perioadă de zbor a unei păsări. Este un record. Este foarte posibil ca aceste păsări să doarmă în timp ce planează. În fiecare zi, în amurg și în zori, păsările se ridică până la o altitudine de aproximativ doi-trei kilometri”, explică cercetătorul Anders Hedenström.

Dropiile sunt păsări care aparțin mai multor specii, însă specia uriașă iese în evidență fiindcă este cea mai grea zburătoare. Alături de dropia kori, cea uriașă poate ajunge la 18 kilograme.

Masculii sunt de patru ori mai mari decât femelele, iar greutatea lor obișnuită este de 16 kilograme. Unii ajung chiar și la 20 de kilograme, cam cât greutatea unui copil de 6 ani. Și totuși… zboară.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii