Noutăți

Teoria lui Einstein poate fi răsturnată! Viteza luminii poate fi depășită!

Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (The European Organization for Nuclear Research – CERN) au declarat săptămâna aceasta că au înregistrat particule ce călătoresc mai repede decât lumina – o constatare care ar putea răsturna una dintre legile fundamentale ale universului lui Einstein!

Antonio Ereditato, purtător de cuvânt al grupului internațional de cercetători de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, a declarat că măsurătorile realizate timp de trei ani au demonstrat că particulele de la CERN trimise de la Geneva la Gran Sasso in Italia, au ajuns cu 60 de nanosecunde mai repede decât ar fi făcut-o lumina.

„Avem încredere în rezultatele noastre. Am verificat și reverificat posibilele elemente care ar fi putut distorsiona măsurătorile noastre, dar nu am găsit nimic”, a spus el. „Acum vrem ca și colegii noștri din alte centre de cercetare să le verifice în mod independent.”

lhc-cms-detector-640x353
Dacă toți cercetătorii vor confirma studiul celor de la CERN, descoperirea ar răsturna teoria relativității a lui Albert Einstein din 1905, care spune că viteza luminii este o „constantă cosmică” și că nimic din univers nu poate călători mai repede.

Această afirmație, care a rezistat mai mult de un secol, este unul dintre elementele cheie ale așa-numitului model Standard al fizicii, care încearcă să descrie modul în care universul și tot ce este în el funcționează.

Constatarea total neașteptată a apărut din cercetările unui fizician care lucrează la un experiment numit OPERA la centrul de cercetare de particule CERN în apropiere de Geneva și Laboratorul Gran Sasso din centrul Italiei.

Pur și simplu nu vreau să mă gândesc la implicațiile acestei descoperiri„, a spus Antonio Ereditato. Suntem oameni de știință și lucrăm cu ceea ce știm. Descoperirea este incredibilă și trebuie să fim prudenți

Literatura știintifico fantastică se bazează pe ideea că, în cazul în care bariera de viteză a luminii poate fi depășită, călătoria în timp ar putea deveni teoretic posibil.

Oare copii noștri vor putea călători în timp?

light-speed-bg
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: telegraph.co.uk, cern.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

12 Comments on Teoria lui Einstein poate fi răsturnată! Viteza luminii poate fi depășită!

 1. Mdaa…dar ei folosesc un standard de masurare a timpului..Si cainele isi fugareste coada,dar nu inseamna ca si calatoreste in timp!

 2. Experimentele ar putea avea totusi o logica.Universurile paralele explicate prin ,,teoria branelor”.Acestea nu ar fi netede si fixe ci ar avea o miscare ondulatorie,atingindu-se aleator.Daca cunosti timpul fiecarei brane, locul unde se vor atinge ar putea deveni predictibil.In acest loc s-ar putea deforma artificial continuum-ul spatiu- timp(Gaura de vierme,sablon).Dar datorita diferentelor temporale(standarde),cel putin teoretic,nu ai plecat.Practic esti ,insa,,dincolo”(paradox),evitind pierderile informationale…poate!

 3. Beatrice Mihaela Radu // 23 ianuarie 2016 at 20:38 // Răspunde

  Stimata D-na Diaconu,
  Va recomand sa va documentati mai bine inainte de a scrie articole. Experimentul Opera din 2012 a fost un esec.

  Puteti gasi mai jos cateva surse utile:
  http://www.sciencemag.org/news/2012/03/leaders-faster-light-experiment-step-down
  http://news.discovery.com/space/opera-leaders-resign-after-no-confidence-vote-120404.htm

 4. E ca si cum o masina atinge in linie dreapta o viteza maxima de 100 km/h ,iar in vale aceeasi masina poate atinge o viteza mult mai mare . astfel viteza luminii este o constanta ca punct de reper .

  • Asta e si lucrul cel mai interesant la viteza luminii, e constanta indiferent de reper. Si pentru ca viteza luminii e constanta, altcineva trebuie sa se modifice, si anume timpul 🙂

 5. DA CU CFR-ul NOSTRU SUPERPERFORMANT !

 6. simion milente // 24 ianuarie 2016 at 20:46 // Răspunde

  Gresit!viteza luminii este constanta insa depinde de mediul prin care se propaga si,f.important,depinde de dimensiunea in care se propaga..probabil particolele respective au ,,ocolit” lumina printr-o dimensiune paralela de care inca CERN habar nu are ca exista..dar exista:))

 7. Einstein a postulat fost ca viteza luminii e constantă, etc. Particulele cu masa reala nu o pot atinge sau depăși. Dar ar putea exista particule ci masa imaginară la viteze mai mici decât c, nedetectabile, dar care se transforma in particule reale la viteze peste c – tahionii. Deci, viteză luminii ar putea fi depășită.

 8. Tastatură de Smart phone de rahat! Corectează și după ce verific textul!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*