Noutăți

„Războiul whisky-ului” – neobișnuitul conflict dintre Canada și Danemarca pentru o micuță insulă din Atlanticul de Nord, durează de 40 de ani

Insula Hans este situată în nordul Atlanticului, între insula canadiană Ellesmere şi Groenlanda, are 1,3 km pătraţi iar 10 luni pe an este acoperită cu gheaţă. Timp de mai bine de 40 de ani micuțul petic de pământ a fost disputat între Danemarca și Canada, ambele țări susținând-și pe rând dreptul de suveranitate asupra insulei. Potrivit legilor internaționale toate țările au dreptul de a revendica un teritoriu aflat la o distanță de cel mult 10 km țărmul lor, lucru ce pune în dificultate stabilirea clară a unui proprietar asupra insulei Hans, aceasta aflându-se atât în apele teritoriale daneze cât și canadiene.

Disputa teritorială a început în anul 1973, când cele două țări au început să-și traseze granițele maritime. Mai apoi, în 1984, în timpul unei vizite pe insulă a ministrului danez pentru Groenlanda, a fost lăsat aici steagul național, împreună cu o plăcuță pe care scria “Bun venit pe insula Hans. Insulă daneză” și o sticlă de coniac. Atunci când canadienii au aflat de ceea ce au îndrăznit să facă vecinii lor, au trimis mai multe forțe militare pe insulă cu scopul de a înlocui steagul danez și sticla de coniac cu una de whisky canadian.

Așa s-a născut “războiul whisky-ului” care durează inclusiv în prezent. Astfel, de zeci de ani, trupele canadiene și daneze vizitează alternativ insula pentru a schimba steagurile și a lasă câte o sticlă de băutură alcoolică specifică țării lor. În anul 2005, canadienii au instalat inclusiv o placă de metal pe insulă pentru a le fi mai greu danezilor să o strice.

hans-island-map6 hans-island-22 hans-island-32 hans-island-16

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on „Războiul whisky-ului” – neobișnuitul conflict dintre Canada și Danemarca pentru o micuță insulă din Atlanticul de Nord, durează de 40 de ani

  1. Cum se numeste coniacul specific danez? ca as vrea sa il incerc si eu.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii