Noutăți

Războiul din Basarabia: va reuși RUSIA să blocheze unirea cu România?

Astăzi când se vorbește tot mai mult despre unirea Barasabiei cu România, prezența toxică a Rusiei în istoria noastră se face din nou simțită!

De 200 de ani, vecinul nostru de la răsărit, fost Imperiu Țarist, apoi Uniune Sovietică, iar astăzi Federație Rusă, a lovit neîncetat în prosperitatea, libertatea, identitatea și viitorul țării noastre…

Visul imperial al țarilor ruși a făcut ca în anul 1812 să ne fie răpită Moldova dintre Prut și Nistru, pentru ca în anul 1940 bolșevicii sovietici să ne răpească încă o dată bucăți din pământul țării: Basarabia, Nordul Bucovinei și Ţinutul Herţa, pierdute până astăzi…

În toată perioada de ocupație, ticăloșia imperialistă a operat din plin omorând elitele din teritoriile ocupate, strămutând populații întregi în Siberia, aducând comunități mari de slavi pe care i-a plantat în teritoriile românești – totul pentru a distruge identitatea românilor, pentru a le slăbi prezența aici.

Peste toate, ocupația sovietică a întregii Românii, de după al Doilea Război Mondial, reprezintă cel mai barbar act de distrugere identitară cu care românii s-au confruntat în istorie: ne-au fost eliminate elitele, ne-au fost răsturnate valorile, ne-au fost furate sau distruse comorile culturale, ni s-a falsificat istoria, generații întregi au fost indoctrinate agresiv, non-valorile au fost promovate în locul valorilor. Marile tare ale românilor de astăzi au legătură în special cu această perioadă!

Sintetizând, putem spune că nici romanii, nici turcii și nici austro-ungarii nu au adus atâtea prejudicii identitare românilor pe cât au adus rușii de 200 de ani!

Chiar și astăzi, Armata a XIV-a rusă stă ca un ghimpe în Transnistria, ca o amenințare la adresa românilor basarabeni, în timp ce agenții Rusiei Imperialiste agită apele în Republica Moldova pentru a crea haos și a bloca astfel unirea care se prefigurează cu România, o unire despre care vorbesc tot mai mulți lideri europeni.

Acutizarea conflictului dintre Rusia și Occident face din Republica Moldova o miză importantă. Rușii nu vor cu nici un preț să își ia labele de pe ea, în timp ce interesele geostrategice ale americanilor vor să o scoată de sub influența rușilor. Desigur, nu din dragoste pentru români, ci pentru că le slujește lor mai bine interesele politice și militare.

Paradoxal, acest nou Război Rece care se prefigurează reprezintă o oportunitate pentru noi, românii. Amintiți-vă că unirea Principatelor Române sub Cuza nu s-a produs pentru că puterile occidentale mureau de dragul nostru, ci pentru că aveau nevoie de un stat mai puternic în regiune – tampon între imperii – și atunci ne-au lăsat să ne unim.

Astăzi este o situație similară. Jocurile geostrategice occidentale au nevoie de o România mai mare, mai puternică, mai prosperă… în fața Ursului rusesc. Iar această nevoie a lor poate împlini dorința noastră de reîntregire. Mai mult decât atât, eu am convingerea că, din aceleași interese, vom fi lăsați să ne dezvoltăm și economic.

Totuși, Rusia nu o să stea cu brațele în sân. Probabil că va agita apele și mai mult în Basarabia și, în plus, împreună cu ungurii, partenerii lor tradiționali în crearea de conflicte etnice, vor încerca manevre și în așa numitul ținut secuiesc. Doar că aici s-a început decapitarea extremismului unguresc, iar acest lucru le îngreunează treaba.

Așadar, va reuși Rusia să blocheze unirea Basarabiei cu România? Să sperăm că nu!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

15 Comments on Războiul din Basarabia: va reuși RUSIA să blocheze unirea cu România?

 1. cetățeanul tulburat // 23 ianuarie 2016 at 19:01 // Răspunde

  Important e ca suntem uniți cultural, iar lucrul ăsta nu se poate șterge…Au avut limba și scrierea rusă obligatorie 50 de ani dar ei tot românește vorbeau în familie…bravo lor că nu s-au lăsat intimidați. Eu le spun celor ce-mi spun că ei locuiesc în Republica Moldova, că sunt români ca și mine de fapt si eu sunt moldovean …atâta timp cât vorbim cu toții aceeași limbă și simțim românește, granița care ne-a fost creată o putem ignora…asta nu face diferența!

 2. Da, asa e. Romania si Moldova trebuie sa se reuneasca. Va incepe vindecarea loviturii grave primite de Germania si Rusia. Pe germani poate ii iertam, pe rusi nu in acest secol.
  Daca rusii vor sa se ridice sanctiunile alea economice, ar face bine sa inceapa sa mai lase de la ei.

 3. Dar voi v-ati intrebat daca Moldovenii vor sa se uneasca cu Romania? :)))

 4. petrumiron1948 // 24 ianuarie 2016 at 11:38 // Răspunde

  Numai prin unire,va fi stabilitate politica shi economica.Da federatzia rusa,trebue sa ridice nivelul de viatza a cetazenilor sai,da nu sa atraga an mizeria lor alte tzari.

 5. 1. Prezenta toxica a Rusiei se vede clar dupa ’89 : stat slabit politic, economic, financiar, coruptie, lipsa educatie, lipsa patriotism, degingolada, propaganda masiva anti Nato si America.

  2. “Desigur, nu din dragoste pentru români, ci pentru că le slujește lor mai bine interesele politice și militare” Nimeni nu face ceva de dragul unui popor ci isi urmareste propriile interese. Suna ca o acuza la adresa americanilor (si iar facem jocul rusilor). Cand am putut, si noi, romanii ne-am urmarit interesele fara sa ne pese de altii( vezi al doilea razboi balcanic)

  3. Articol pertinent, felicitari!

  4. Ca opinie personala : Imi doresc enorm revenirea Basarabiei, a Bucovinei, tinutului Herta si a Insulei Serpilor fiindca sunt teritorii romanesti furate. Problema este ca, datorita coruptiei si anemiei satatului actual, nu putem juca de pe pozitii de forta. Nu suntem pregatiti pentru un asemenea eveniment. Au avut grija rusii de asta. Curatenie dura si fara menajamente in propria ograda si apoi unirea. Altfel, se va repeta povestea din 1918-1940 (dar asta e o alta poveste).

 6. Nu cred că se va uni și nici că vor face asta dacă vrea sau nu Moscova. Pur si simplu situația de acolo este atât de îmbârligată, încât nici ei, nici noi nu știm ce vrem. S-a pierdut deja trenul. Daca nu s-a făcut în ’89 datorită tovarășului Iliescu, azi e prea târziu. Moldovenii de dincolo de Prut, ar vrea unirea doar să stea cu capul în UE și cu trupul la Moscova. Până nu se vor hotărâ exact ce vor, mai avem de așteptat.

 7. Rusia nici macar nu incearca sa blocheze unirea. Din cate stiu sunt chiar inalti oficiali rusi care au spus ca Basarabia este romaneasca. Problema este ca poporul moldovean in marea majoritate nu doreste unirea cu Romania deoarece s-au prins ca Romania este o colonie stapanita de MAFIA jhidano-sionista-masonica-satanista iar romanii sunt sclavi. Intrebarea din titlu este manipulatoare si mincinoasa.

 8. Unirea RM cu RO ar fi un dezastru economic pentru noi, nu avem nimic de castigat, RM este o tara saraca din toate punctele de vedere, nu avem nimic de exploatat, nu sunt resurse, investitiile acolo ar fi de prost augur pentru ca pozitia geostrategica este daunatoare, nu ai catre cine sa faci export de acolo, in schimb are RM de castigat prin accesul pe o piata a fortei de munca mai bine platita si catre tarile din vest, practic o sa ia locul romanilor. RM ar fi o povara si pentru bugetul RO, practic trebuie sa sustinem inca o regiune extrem de saraca, apoi noi nu suntem in stare sa ne dezvoltam in situatia actuala. Dpdv istoric/cultural s-ar rezolva o nedreptate, dar oare noi chiar vrem aceasta unire?

  • Daniel Roxin // 4 martie 2016 at 11:40 // Răspunde

   Andrei, tu ai parinti, frati sau copii? Daca ai fi despartit de ei in mod miselesc si s-ar pune problema refacerii familiei, tot asa ai gandi, in termeni economici, daca e convenabil financiar? Si daca tu ai fi ruda saraca iar parintii tai sau fratii tai mai mari ar spune ca nu se baga, pt ca n-o sa mai traiasca la fel de bine daca o sa te ajute, ai avea sufletul impacat? Sa-ti spun ceva: daca ne merge prost ca natiune este si datorita egoistilor ca tine! Daca vei fi sincer cu tine, imi vei da dreptate. Daca nu, o sa ma injuri… Sa iti fie de bine oricum!

 9. Daca o sa fie reunirea Romania o sa primeasca intradevar inca o povara plus alte probleme interetnice din Basarabia.
  Daca nu o sa fie Romania o sa traiasca vesnic cu sentimentul parintelui ce sima abandonat copilul.
  Sunt un ROMAN din Banat si prefer sa traiesc inca 25 de ani la nivelul de acum de trai decat sa traiesc mai bine stiind ca nu s.a facut tot ce s.a putut pentru reintregirea tarii.

  • Eu nu m-as ierta niciodata daca nu as face absolut totul pentru recuperarea Basarabiei. Sint fratii nostri , nu trebuie sa ne gindim la bani. II putem integra fara probleme economic datorita sprijinului UE . Mai mult decit atit economia Romaniei ar beneficia de o forta de munca ieftina si calificata pentru a putea sustine cresterea accelerata a viitorilor ani.Este o ocazie unica , este interesul SUA dar si al UE de a crea aici un stat puternic si viabil economic.

 10. Eu vreau să scoatem Ardealul din România îaninte să vă uniţi cu fraţii voştri slavi.

 11. E VEDETI VOI DE CE MOLDOVENI NU VOR UNIRE?
  AU DE RECUPERAT BUCOVINA TARA HERTEI CERNAUTI …..PLUS CELE 3 JUDETE CU CONEXIUNE LA MAREA NEAGRA.CETATEA ALBA IZMAIL TIGHINA ….TOT ACEST PAMANT CARE A APARTINUT DE DREPT DIN VECHI TIMPURI MOLDOVEI SI PE CARE RUSIA LE-A FACUT CADOU UCRAINEI
  POATE ACU INTELEGE CINEVA CE VREA DE FAPT DODON ;SCHIMBAREA STEAGULUI DENUMIRII LIMBI SI APOI ALIPIREA ACESTOR TERITORII DE LA UCRAINA NU SE POATE FACE CAND PRESEDINTELE MOLDOVEAN ESTE UNIONIST SI IN FOND ROMANI NU AU NUMIC DE PIERDUT DACA O TARA CU ACEASI LIMBA SE V-A EXSTINDE CUM A FOST PE VREMURI CU IESIRE LA MARE .,IN FOND UNIREA POATE FI FACUTA ORICAND DOAR CA ACUMA VA FI DOAR CU O EXTREM EXTREM DE MICA IAR O GRAMADA DE MINORITATI ROMANESTI DIN UCRAINA VOR RAMANE PE AFARA.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii