Noutăți

Războinicii lui Decebal contra armatei Imperiului Roman: prima Bătălie de la Tapae, petrecută în anul 87 e.n., cu 14 ani înainte de confruntările cu Traian

Cu un an înainte de prima Bătălie de la Tapae, regele Duras, cel care a ocupat tronul Daciei înaintea lui Decebal, a trimis o armată la sud de Dunăre, pe terioriul provinciei romane Moesia, contra romanilor. Trupele regelui Duras au atacat, pe vreme de iarnă (în 85 – 86 e.n.), castrele romane de la sudul Dunării. În cursul acestor puternice atacuri ale dacilor a fost ucis însuși guvernatorul roman al provinciei Moesia, pe nume Caius Oppius Sabinus.

În Moesia intrată sub stăpânire romană trăiau mai multe neamuri tracice – printre care tribalii, bessii și moesii (geți sud-dunăreni) iar romanii – pe care unii dintre istoricii moderni îi tot ridică în slăvi și cărora le tot atribuie calitatea de civilizatori, nu au fost percepuți, în epocă, altfel decât erau în realitate: invadatori lacomi, pe pământul tracilor.

b

Atât de puternică a fost ofensiva trupelor dace, încât a devenit necesar ca însuși împăratul Domițian – cel supranumit Germanicus, datorită victoriei obținută în anul 83 e.n., pe Rin, în luptele cu triburile germanice, să se deplaseze personal în Moesia, pe care a trebuit s-o reorganizeze militar și administrativ. Moesia a fost împărțită în două părți: Moesia Inferior și Superior. Moesia Inferior cuprindea și Scythia Minor (Dobrogea de astăzi).

Domițian, cunoscut ca un lider violent, desfrânat, orgolios, dar nu întotdeauna dornic să conducă în mod nemijlocit campaniile militare, l-a desemnat pe generalul Cornelius Fuscus să treacă Dunărea în Dacia, pentru a-i pune la punct pe înaintașii noștri, ce reprezentau o piedică serioasă împotriva expansiunii romane, fiind și deținători ai unor bogății la care romanii jinduiau de multă vreme. Generalului Cornelius Fuscus, Imperiul i-a pus la dispoziție o armată impresionantă, de cinci legiuni, plus trupe auxiliare.

d

La Tapae (punct localizat în zona „Porților de fier ale Ardealului”; o trecătoare dintre Munții Țarcu și Munții Poiana Ruscă) romanii au fost atacați prin surprindere, fiind prinși ca într-un clește și zdrobiți cu furie. Dacii au folosit în avantajul lor configurația locului, așa cum aveau să procedeze, mai târziu, domnii munteni sau moldoveni.

Căzut în capcana întinsă de către iscusitul rege al dacilor, invadatorul s-a apărat cu disperare, însă una dintre legiunile sale – Legiunea V Alaudae a fost distrusă aproape în integralitate. În luptă și-a pierdut viața însuși conducătorul armatei de invazie, generalul Cornelius Fuscus.

Legiunile romane participante la prima bătălie de la Tapae au fost VII Claudia, IV Flavia Felix, V Macedonica, I Italica și V Alaudae (legiunea nimicită). Dacă conflictul din anul 87 a fost provocat de către intervenția militară a regelui Duras în Moesia (din anul precedent), cel care a condus ostilitățile în prima bătălie dată la Tapae a fost energicul rege Decebal.

a

Inițial, proaspătul rege (Decebal) a încercat să soluționeze conflictul cu romanii prin mijloace diplomatice. În paralel cu încercările de rezolvare pașnică a conflictului, Decebal s-a pregătit asiduu pentru luptă. De altfel, întreaga sa domnie s-a aflat sub semnul pregătirii confruntărilor cu Imperiul Roman.

Modul în care a fost obținută victoria în prima bătălie de la Tapae dezvăluie calitățile de strateg ale noului rege, căuia Duras a avut înțelepciunea de a-i ceda toate prerogativele regale în acele momente de mare primejdie pentru statul dac.

Armata romană în fruntea căreia se afla generalul Cornelius Fuscus era una impresionantă pentru acele vremuri, însumând mai mult de 30.000 de luptători. La invazie au participat guvernatorul Moesiei Inferior și cel al Moesiei Superior.

c

Bătălia de la Tapae, petrecută în anul 87 după Hristos, reprezintă una dintre primele confruntări consemnate de către istorie în care înaintașii noștri au folosit tehnica ambuscadei, prin aplicarea căreia aveau să fie nimiciți, în veacurile următoare mii și mii de luptători din armatele venite cu război asupra noastră.

Această primă bătălie de la Tapae a fost una din care dacii au ieșit mai puternici iar prestigiul lor de luptători s-a consolidat. Dacii au capturat steaguri de luptă, au luat o mulțime de prizonieri și au preluat, în folosul propriu, numeroase arme și mașini de luptă, de la oastea romană învinsă. Administrația romană din provinciile vecine Daciei era cuprinsă de panică. Iar panica a răzbătut până la Roma!

e

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: enciclopediaromaniei.ro, wikipedia.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

10 Comments on Războinicii lui Decebal contra armatei Imperiului Roman: prima Bătălie de la Tapae, petrecută în anul 87 e.n., cu 14 ani înainte de confruntările cu Traian

 1. Alexandru // 1 mai 2017 at 10:53 // Răspunde

  Rahat ! Dacii erau niste primitivi . M-am saturat sa-i ridicati in slavi .

  • Daniel Roxin // 1 mai 2017 at 11:03 // Răspunde

   Primitiv esti tu in gandire si exprimare! Si noi ne-am saturat de caraghiosii ignoranti ca tine!

  • Aha… D-ta, Alexandre, esti dintre aceia care ii ridica in slavi pe dusmani si le mai si pupa talpile din proprie initiativa dupa ce il calaresc bine de tot… Mentalitate de sclav supus… Sigur nu te tragi din daci!

  • Tomi Tohaneanu // 1 mai 2017 at 13:17 // Răspunde

   După cum lesne se observă, dvs. sunteți evoluat…

  • ai dreptul la propria opinie dar intrebarea este ce cauti aici?

  • Da dar banuiesc ca sti, ca dacii astia primitivi au fost pentru o vreme un imperiu si ca “fraierii” nu foloseau sclavi. Atat de primitivi incat statuia lui Decebal de La Cazane nu iti spune nimic….si ca sa vezi dracia dreaq…statui de daci si pe la Vatican…etc. ca sa vezi nebunie de primitivi 🙂

  • si te cheama si Alexandru; daca erai Itzig , Layos sau Parpanghel mai intelegeam.

 2. Viorel Boldis // 1 mai 2017 at 16:20 // Răspunde

  Alexandru, nu pot sa nu-ti dau un pic de dreptate… cu siguranta in randul dacilor existau si unii mai idioti, mai primitivi, dovada vie a acestui lucru esti chiar tu, urmas direct al acestora!

 3. Daci primitivi?
  Prietene lucrez in Italia, din pacate, de mult timp di daca daci ar fi fost niste primitivi, cum spui tu, nu ar avea statui peste tot in Roma, nu crezi?
  Si daca vorbesti asa se vede ca de istorie nu intelegi nu cunosti sau nu vrei sa sti nimic, imi pare rau sa-ti spun asta dar esti un incult

 4. Vera Stoica // 4 mai 2017 at 0:18 // Răspunde

  Sursa e wikipedia, dar sa stiti ca in Turcia profii de istorie nu stiu nimic despre Traci si Daci. Iar wikipedia are foarte putina informatie in limba Turca.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii