Noutăți

Puterea apei. Cum arată unele dintre cele mai impresionante hidrocentrale din lume…

O hidrocentrală este o centrală electrică folosită pentru a transforma energia mecanică produsă de apă în energie electrică. Printr-un baraj de acumulare a apei pe cursul unui râu, unde poate exista eventual și o cascadă, se realizează acumularea unei energii potențiale, transformată în energie cinetică prin rotirea turbinelor hidrocentralei. Această mișcare de rotație va fi transmisă mai departe printr-un angrenaj de roți dințate generatorului de curent electric, care va transforma energia mecanică în energie electrică.

Hidroenergia a fost folosită încă din timpuri străvechi pentru a măcina făina, a pompa apa sau pentru a iriga terenurile agricole. Prima schemă a unei hidrocentrale a fost dezvoltată în 1878 de William George Armstrong, un inginer din Northumberland, Anglia. Astăzi, hidroenergia este cea mai răspândită formă de energie regenerabilă din lume, însă reprezintă doar 16% din producția globală de energie electrică. Lipsa surselor de apă accesibile este unul dintre principalele motive pentru care hidrocentralele rămân în urma alternativelor, cum ar fi combustibilii fosili și energia nucleară. China este cel mai mare producător de hidroelectricitate, cu 721 de terawatt-oră. Paraguay produce 100% din energia electrică de care are nevoie prin hidrocentrale, iar Norvegia în procent de 98%. Brazilia, Canada, Noua Zeelandă, Austria, Elveția și Venezuela sunt alte state în care hidrocentralele joacă un rol important în aliementarea populației cu energie elctrică.

Iată și câteva dintre cele mai mari hidrocentrale din lume

Three Gorges Dam, China, este cel de-al treilea baraj de pe râul Yangtze din provincia Hubei, și totodată cea mai mare hidrocentrală din lume. Fabricată din beton și oțel, barajul are o lungime de 2.335 de metri și o înălțime de 181 de metri. Mai mult de 102,6 milioane de metri cubi de pământ au fost îndepărtați pentru a face loc celor 27,2 milioane de metri cubi de beton și 463 000 de tone de oțel, suficient pentru a construi 63 de turnuri Eiffel. Hidrocentrala a costat statul chinez 22,5 miliarde de dolari, iar pentru realizarea sa au fost strămutați circa 1,3 milioane de oameni.

Barajul Itaipu este situat pe râul Paraná, la granița dintre Brazilia și Paraguay. Hidrocentrala furnizează 90% din energia electrică consumată în Paraguay și 19% din energia consumată în Brazilia. Pentru a construi această structură masivă, cursul celui de-al șaptelea cel mai mare râu din lume trebuia să fie modificat, iar pentru modificarea albiei, circa 50 de milioane de tone de pământ și pietriș au fost aduse în zonă. Ca o comparație, cantitatea de beton folosită pentru a construi centrala electrică Itaipu ar fi suficientă pentru a construi 210 stadioane de fotbal, iar fierul și oțelul de aici ar permite construirea a 380 de turnuri Eiffel.

Barajul Tucuruí se află pe râul Tocantins din Brazilia. Partea principală a barajului Tucuruí are o înălțime de 78 metri și o lungime de 6,9 km și este realizată din beton. Adaosul digurilor Mojú și Caraipé mărește lungimea totală la 12.515 m. Din acest loc sunt alimentate circa 13 milioane de gospodării. Construcția barajului a atras un număr mare de migranți în zonă, ceea ce a condus la despăduriri și la impactul negativ asupra naturii produs de creșterea vitelor. Pentru realizarea sa, între 25.000 și 35.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească casele la începutul anilor 1980.

Grand Coulee Dam este un baraj construit pe râul Columbia din statul american Washington. Hidrocentrala de aici a fost realizată între 1933 și 1942. Este cea mai mare instalație de producere a energiei electrice din Statele Unite și una dintre cele mai mari structuri de beton din lume. Printr-o serie de modernizări și instalarea generatoarelor de pompe, barajul alimentează patru stații electrice cu o capacitate instalată de 6.809 MW. Rezervorul furnizează apă pentru irigarea a 671.000 de acri de teren.

sursa: http://www.amusingplanet.com/2013/10/7-ambitious-hydroelectric-power-projects.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii