Cunoaste lumea

Noutăți

Profeția: Societate, putere și legendă

  •  
  •  
  •  

Profeția este o emanație trimisă de Ființa Divină prin intermediul Intelectului Activ, în primul rând către facultatea rațională a omului și apoi către facultatea sa imaginativă”. – Maimonide, filozof medieval.

Legendele și textele spirituale care mărturisesc puterile divine ale profeților au pătruns în culturile din întreaga lume încă din zorii societății. Cele mai răspândite asociații cu ideea de profeți provin din tradiția iudeo-creștină datând încă din 4000 î.Hr.

Dar divinația, profeția și oracolele nu sunt unice pentru religiile abrahamice. Mesopotamia antică, Egiptul și Grecia s-au implicat în aceste obiceiuri misterioase.

Au existat și printre primii budiști din China și Tibet, popoarele indigene din America, icoanele europene și persistă încă în secolul XXI.

Subiect etern de confuzie și dezbatere, profeția a avut întotdeauna funcții sociale și psihologice. Fie că sunt adânc asezate în sălile puterii politice, fie că înconjoară marginile societății, puterile istorice psiho-sociale ale profeților sunt profunde.

Profeții au ajuns să desemneze preoția, liderii religioși sau morali care revendică discursul mistic cu divinul și facilitează comunicarea între zeități și oamenii lor.

Deși profeția poate părea un concept din antichitate, ea supraviețuiește în multe forme până în prezent. Horoscopurile, cărțile de tarot și citirile palmelor au fost absorbite în cultura pop.

Și, în ciuda admonestărilor biblice împotriva profeților falși, personalitățile creștine apar încă, pretinzând că știu când Hristos se va întoarce și când se va sfârși lumea. Retrospectiv, aceste afirmații nu sunt prea diferite de afirmațiile profetice de-a lungul istoriei, notează revitsa Origini Antice.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, presupusul profet Joseph Smith a fondat Biserica Sfinților din Zilele din Urmă. Biserica LDS (sau „mormon”) consideră că fiecare președinte al bisericii este un „profet”.

Creștinii pentacostali și carismatici au obținut o acceptare modernă mai largă pentru „darurile spirituale”, inclusiv profeția. La fel, popularii televangheliști americani Pat Robertson și Kenneth Copeland se implică continuu în controverse.

Mai întunecat, un număr de așa-numiți profeți au apărut prin secolul al XX-lea pentru a conduce culte mortale, cum ar fi ramificații de Davidieni conduși de David Koresh.

Credința în validitatea profeților, misticilor, oracolelor și ghicitorilor este o chestiune de convingere personală. Indiferent dacă profețiile sunt interacțiuni autentice cu dincolo sau falsuri care sunt pur și simplu inteligente, vagi și suficient de perspicace despre natura și istoria umană încât să pară adevărate, unele ingrediente ale profeției sunt incontestabile.

De la începutul timpurilor, profeția a fost un instrument atât de puternic, cât și de oameni obișnuiți, care caută asigurare și ordine în timpuri haotice, înspăimântătoare, care înțeleg pentru a înțelege necunoscutul, viitorul.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii