Noutăți

Profesor de la SORBONA: “Voi, românii, sunteți DACI. Coloniștii ROMANI nu au fost latini, nici măcar italici…”

 •  
 •  
 •  

martoneEmmanuel de Martonne (n. 1 aprilie 1873, Chabris — d. 24 iulie 1955, Sceaux), a fost un geograf și pedagog francez, binecunoscut în România interbelică pentru contribuțiile sale esențiale la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a geografiei României, a Munților Făgăraș, de a căror frumusețe sălbatică, neatinsă și pură a fost profund impresionat, numindu-i Alpii Transilvaniei. Francezul, care a condus publicația Atlasul Franței și a fondat Institutul de Georgrafie de la Sorbona, a fost și membru al Academiei Române (Sursa – Wikipedia).

Iată ce a spus el în anul 1928, într-un interviu luat de Virgil Oghina: „Nu pot înţelege la români, mania lor de a se lăuda ca urmaşi ai coloniştilor romani, ştiind foarte bine că în Dacia nu au venit romani şi nici măcar italici, ci legiuni de mercenari recrutaţi din provinciile estice ale imperiului; chiar şi administraţia introdusă de cuceritori avea aceeaşi obârşie. Priviţi chipul moţilor, al ţăranilor, din regiunea Haţegului şi Făgăraşului, la maramureşeni şi bucovineni şi veţi recunoaşte figurile dacilor sculptaţi pe Columna de la Roma. Voi, românii, sunteţi daci, pe aceştia ar trebui românii să-i cunoască mai bine şi să se laude cu ei, pentru că acest popor a avut o cultură spirituală şi morală înaltă.”

Ilustrație: Gabriel Tora


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Profesor de la SORBONA: “Voi, românii, sunteți DACI. Coloniștii ROMANI nu au fost latini, nici măcar italici…”

 1. Sunt mii si mii de pagini de istorie scrisa despre adevarata istorie a neamului romanesc (valah) si adevarata istorie a Europei. Aceste mii si mii de pagini trebuie scoase la lumina.

  O carte ce face parte din aceasta categorie si care acum este la lumina zilei se cheama Cartile getilor de Nicolo Zeno, istoric si nobil venetian. Inca mai exista de cumparat in librarii, eu am luat-o de la libraria Eminescu de langa Universitate. Ea exista si pe http://dacia-art.ro/ doar ca nu mi-am dat seama cat e de tare asa de pe site. In librarie am putut sa o rasfoiesc putin si sa-mi fac o idee despre ce contine.

  Nici acum nu-mi vine sa cred ca o am, ma bucur atat de mult de parca mi-as fi luat Spitfire Mercedes-Benz cu motor cu apa nu o biata carte de 50 de lei.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii