Noutăți

Primul „super-telescop” din lume, de 5 ori mai mare decât cele de azi, se construiește în deșertul Atacama. El ar putea duce la descoperirea planetelor ce adăpostesc FORME DE VIAȚĂ!

Actualmente, se lucrează de zor la construirea primului „super-telescop” din lume, care i-ar putea ajuta pe astronomi să găsească urmele vieții extraterestre sau planete de tip terestru, în imensitatea spațiului. Telescopul gigant urmează să fie dat în folosință anul în 2024. Dispozivul va fi amplasat la o altitudine de 3.000 de metri (pe muntele Cerro Amazones), în deșertul Atacama din Chile.

După ce va fi finalizat, dispozitivul European Extremely Large Telescope (E-ELT) va fi cel mai mare telescop optic din lume, fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât instrumentele de observare cele mai performante întrebuințate în ziua de azi. Oglinda principală va măsura aproximativ 39 de metri, în diametru.

c

Capacitățile E-ELT, conferite de către dimensiunile sale, vor avea potențialul extraordinar de a ne schimba viziunea asupra Universului, afirmă oamenii de știință care susțin construirea giganticului instrument astronomic. Oglinda principală va fi amplasată într-o uriașă cupolă de rotație, cu un diametru de 85 de metri.

Telescopul ne va oferi posibilitatea descoperirii de planete mici, a cunoașterii amănunțite a unor corpuri cerești mai mari, precum și posibilități de examinare a atmosferelor acestora (cum ar fi, de pildă, prezența moleculelor de apă).

Mediul extrem de uscat, caracteristic deșertului Atacama, oferă unele dintre cele mai bune condiții de observare a cerului, dintre cele care pot fi găsite pe Pământ. De aceea, aproximativ 70% din infrastructura astronomică mondială va fi localizată în această regiune aridă, până la finele deceniului următor.

e

d

a

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Primul „super-telescop” din lume, de 5 ori mai mare decât cele de azi, se construiește în deșertul Atacama. El ar putea duce la descoperirea planetelor ce adăpostesc FORME DE VIAȚĂ!

  1. cetățeanul tulburat // 31 mai 2017 at 4:04 // Răspunde

    Un mare Fâs…umanoizii ăștia de știință făcuți la apelul bocancilor și plătiți regește de elită pot spune ce vor…Însă ei ne prostesc pe față…ei nu văd pădurea din cauza copacilor! Oare vehiculele astea cu turiști intergalactici care mișună prin stratosfera de le fotografiază/filmează lumea și le postează pe internet, umanoizii de știință nu le văd?! Oare ce fel de forme de viață și-ar dori ei să descopere? Elita asta încă mai joacă cu noi monopoly, iar jocul ăsta e demodat…Eu unul m-am plictisit de el…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii