Noutăți

Primul program pentru calculator a fost creat în 1815, de o femeie. Află povestea!

Augusta Ada Byron, Contesa de Lovelace, cunoscută și ca Ada Lovelace, s-a născut în anul 1815, fiind fiica poetului Lord Byron. Este considerată a fi primul expert în programare din lume datorită contribuției sale semnificative la calculatorul mecanic realizat de Charles Babbage. Ada a lucrat la motorul analitic al mașinăriei, realizarea ei fiind considerată primul algoritm din lume procesat de către o mașină de calcul.

Mai precis, aceasta a creat o metodă prin care motorul putea calcula numerele Bernoulli. Tehnica ei este considerată de unii specialiști ca fiind primul program pentru calculator. Din păcate, discriminările sexuale din secolul al-XIX-lea nu i-au permis femeii să își asume prea multe credite pentru viziunile sale.

scrieri

Notițele sale au fost publicate cu inițialele anonime “A.A.L.” și doar un mic cerc de matematicieni cunoșteau adevărata identitate a autorului. În scrierile sale Ada vorbește despre modul în care ar putea fi create coduri pentru mașinile de calcul formate din litere, simboluri și numere. Ea a teoretizat, de asemenea, o metodă pentru ca motorul să repete o serie de instrucțiuni, un proces cunoscut sub numele de looping, similar celui folosit de programele software de astăzi.

Ideile Adei Lovelace despre mașinile de calcul nu au fost recunoscute decât în secolul al XX-lea. În 1979, un limbaj software dezvoltat de Departamentul SUA al Apărării a fost numit “Ada”, în onoarea acesteia. Din păcate, Lovelace moare în data de 27 noiembrie 1852, la vârsta de doar 36 de ani, din cauza cancerului. Tânăra a fost înmormântată alături de tatăl său în Biserica Sfânta Maria Magdalena din Nottingham.

charles

Charles Babbage s-a născut la 26 decembrie 1791. Datorită viziuni sale, acesta este considerat „părintele” informaticii moderne. Babbage a început să-și proiecteze „Mașina analitică” în 1837, însă nu a reușit să o construiască până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice. Totuși, mai aproape de zilele noastre, după anii 1990, oamenii de știință au reușit să realizeze o astfel de mașină funcțională după schițele sale.

masina

sursa: biography.com

sursa: seeker.com/

Traducerea și adaptarea Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Primul program pentru calculator a fost creat în 1815, de o femeie. Află povestea!

  1. Nicolette Orghidan // 29 mai 2016 at 19:54 // Răspunde

    Minunat articol! Cine ar fi crezut?! De cele mai multe ori feleilor li se atribuie științele umane, dar, iată aici, excepția! Ai multe de aflat, ai multe de cunoscut, dar citind, căutând continuu o poți face! Ada Lovelance poate fi, iată un exemplu pentru alte tinere care, uneori, sunt tentate să renunțe la căutare, la munca de cercetare când se ivește un mic obstacol. O bătălie pierdută nu înseamnă un război pierdut.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii