Noutăți

Prima teorie a evoluției speciilor a apărut… cu 600 de ani mai înainte de Darwin! Cine a fost autorul său?

Nasir al-Din al-Tusi a fost un savant faimos și un prolific scriitor din Persia. S-a ocupat de arhitectură, astronomie, biologie, chimie, matematică, filosofie, medicină, fizică, teologie. Tusi a scris aproximativ 150 de lucrări, dintre care 25 sunt în limba persană, restul fiind în arabă. Scriind în arabă și persană, Nasir al-Din Tusi s-a ocupat atât de subiecte religioase, cât mai ales de subiecte non-religioase sau seculare (așa numitele „științe vechi”). O parte dintre scrierile sale pornesc de la operele unor gânditori din Antichitate, precum Euclid, Arhimede și Ptolemeu.

e

În opera sa „Akhlaq-i-Nasri”, Tusi a prezentat o teorie de bază a evoluției speciilor cu aproximativ 600 de ani înainte să apară lucrarea „Originea speciilor” a lui Charles Darwin. Savantul persan își începe originala teorie a evoluției cu Universul care, odinioară, era constituit, în opinia sa, din elemente de natură similară.

Potrivit lui Tusi, în Univers au apărut, mai târziu, o serie de factori antagonici și, ca urmare, unele substanțe au început să se dezvolte mai rapid și diferit, față de celelalte. Apoi, Nasīr al-Dīn Tūsī explică modul în care elementele au evoluat în minerale, în plante, apoi în animale și în oameni. Tusi a explicat că variabilitatea ereditară a fost un factor important în evoluția feluritelor vietăți.

a

Tusi a tratat, pe larg, modul în care organismele se pot adapta la mediile lor: „Privește la lumea animalelor și a păsărilor. Ele au tot ceea ce le este necesar pentru apărare, protecție și viața cotidiană, inclusiv forță, curaj și înzestrări potrivite […] Unele dintre aceste organe sunt veritabile arme. […] De exemplu, coarnele, dinții și ghearele. […] Animalele care n-au alte mijloace de apărare – cum ar fi gazela sau vulpea – se protejează cu ajutorul deplasării rapide și a vicleșugului. […] Unele făpturi, de exemplu albinele sau furnicile, s-au unit în comunități mari, pentru a se apăra și a se ajuta între ele”.

c

În viziunea lui Tusi, oamenii au evoluat pornind de la necuvântătoarele cele mai avansate, mai exact de la speciile pe care noi le numim „maimuțe antropoide”. El susținea că  „omul are caracteristici care îl deosebesc de alte creaturi, dar are și alte trăsături în comun cu lumea animală, cu regnul vegetal sau chiar cu corpurile neînsuflețite” (regnul mineral). Gânditorul persan susținea că „potrivit naturii sale inerente, omul este legat de ființele inferioare și numai cu ajutorul voinței sale poate atinge nivelul de dezvoltare superior”.

b

Ca fizician (1201-1274), Nasir al-Din al-Tusi considera că, deși materia trece prin diferite transformări, ea nu dispare niciodată. Totodată, s-a ocupat și de studiul gravitației. A studiat, de asemenea, și trigonometria, contribuind decisiv la dezvoltarea ulterioară acestei ramuri a matematicii. Este un precursor al geometriei neeuclidiene. Savantul persan născut în provincia Khorasan a înființat, în anul 1259, un faimos observator astronomic. Avea, fără îndoială, o inteligență de excepție și cunoștințe extraordinare pentru secolul în care a trăit! f

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Prima teorie a evoluției speciilor a apărut… cu 600 de ani mai înainte de Darwin! Cine a fost autorul său?

  1. Este incredibil cum aceasta teorie s-a impus ca teorie stiintifica fara sa fie sustinuta de dovezi stiintifice. Aceia care au reusit s-o impuna, intradevar, au fost geniali, genii ale inselaciunii.

  2. Sunt ca o moara linga riu/hotari-tu-s-a gindul/sa doarma in mine/virste de-a rindul.Stiinta!Stiinta adevarata este simpla;unu+unu uneori sau niciodata doi.Stiinta noastra;un cioben+un jeep =doua locuri de parcare ocupate.Acest filozof voia sa spuna ca totul dureaza si neglijam gindirea adevarata,pentru cea care aduce foloase imediate.Dar totul este in noi.Dovezi stiintifice!?Daca,,citesti”si nu doar ,,parcurgi” ceea ce s-a scris vei intelege,asa cum o clipa poate sa dureze pina miine si pina miine sunt o multime de miine,o zi poate insemna o era intreaga!Sunt diferite motive din care, unii, considera ca mai bine este sa paraseasca o casa veche,decit sa inteleaga cum a fost facuta si sa o repare!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii