Cunoaste lumea

Noutăți

Premiile Oscar pot fi cumpărate și vândute…

  •  
  •  
  •  

Există multe aspecte mai puțin cunoscute ale desfășurării și regulilor decernării Premiilor Oscar. Puțini știu că la prima ediție a acordării, în 1929, câștigătorii au fost anunțați cu trei luni înainte de festivitatea de decernare propriu-zisă.

Dar mai mulţi reprezentanţi ai industriei s-au plâns că Gala Oscar are loc la distanţă de Globurile de Aur, sezonul premiilor hollywoodiene devenind „un maraton de rochii, sclipici şi stres”, notează Reuters.

Câștigătorii Premiilor Oscar nu dețin cu adevărat celebrele statuete. Ei semnează un angajament prin care trebuie să acorde drept de „preempțiune” Academiei de film în cazul în care vor să le vândă.

Dacă refuză să le ofere pentru un dolar, nu le pot păstra. Regula este în vigoare din 1950, ceea ce înseamnă că statuetele mai vechi circulă la vânzare.

Așa se face că Steven Spielberg a achiziționat, în 2001, Oscarul câștigat de Bette Davis, cu 578.000 de dolari și l-a donat Academiei de film, iar Michael Jackson plătea, în 1999, peste 1,5 milioane de dolari pentru statueta lui David O. Selznick, câștigată de celebrul producător pentru „Pe aripile vântului”.

Unul dintre cei mai surprinzători câștigători ai unui Premiu Oscar de-a lungul timpului a fost… Ministerul Informațiilor din Marea Britanie, pentru filmul documentar „Target for Tonight”, din 1941.

Era pentru prima dată în istoria competiției când un organ național de propagandă de război câștiga un premiu de o asemenea anvergură.

Alte ciudățenii la capitolul premianți au fost discursurile „telegrafice” ale unor William Holden sau Alfred Hitchcock, care au spus în fața audienței și a lumii întregi doar „Mulțumesc”.

La polul opus se află, printre altele, speech-ul pe care l-a ținut Al Pacino, care a mulțumit pentru statueta câștigată pentru rolul din „Parfum de femeie” cu… 475 de cuvinte.

Se spune că Meryl Streep, deținătoarea recordului absolut la nominalizări, ar fi uitat… în baie Premiul Oscar câștigat pentru rolul din „Kramer contra Kramer”.

În ce privește petrecerea de după gală, aceasta este celebră pentru dimensiunile  ”pantagruelice”: mii de sticle de șampanie, mii de homari, zeci de kilograme de caviar, 4.000 de statuete din ciocolată replici ale originalelor și care sunt suflate cu peste șapte kilograme de aur comestibil.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii