Noutăți

Povestea nepoatei lui Ştefan cel Mare: a luptat în fruntea unei armate şi a ajuns soacră de sultan

Adevarul.ro: Doamna Chiajna a fost fiica lui Petru Rareş şi nepoata lui Ştefan cel Mare. Aceasta a fost prima femeie din istoria noastră care a condus o armată. În plus, ea şi-a căsătorit una dintre fiice cu un sultan turc.

Doamna Chiajna (1525 – 1588) a fost fiica lui Petru Rareş şi nepoata lui Ştefan cel Mare. Ea s-a născut în anul 1525, în Polonia, iar la vârsta de 20 de ani a devenit soţia lui Mircea Ciobanul, domnitorul Ţării Româneşti. Voievodul muntean a rămas cunoscut în istorie pentru cruzimea sa. Acesta a omorât mai mulţi boieri, deoarece îi bănuia că îl vor trăda. Cei doi au avut trei băieţi şi patru fete.

Domnitorul Mircea Ciobanul avea să moară la data de 21 septembrie 1559. Pe tronul ţării a rămas fiul său Petru cel Tânăr, care avea vârsta de doar 13 ani. Boierii fugiţi în Transilvania de frica lui Mircea Ciobanul s-au gândit să revină în Muntenia şi să pună în fruntea ţării un domnitor de încredere. Doamna Chiajna nu a stat cu mâinile în sân, ci a strâns armată şi s-a bătut cu boierii pribegi. Nepoata lui Ştefan cel Mare chiar s-a aflat în fruntea armatei care a luptat pentru tronul lui Petru cel Tânăr. Doamna Chiajna a pierdut o primă bătălie, însă a reuşit să-i învingă pe boieri după ce a primit sprijin din partea turcilor. Aceasta este considerată de istorici drept prima femeie din istoria României ce a luptat în fruntea unei armate.

După ce a reuşit să recupereze tronul Ţării Româneşti, doamna Chiajna a început să se răzbune pe boierii trădători. Mulţi dintre aceştia au sfârşit prin a fi omorâţi, urmaşa lui Ştefan cel Mare fiind considerată la fel de crudă precum Alexandru Lăpuşeanu.

Citeste mai mult: adev.ro/p84oyy


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Povestea nepoatei lui Ştefan cel Mare: a luptat în fruntea unei armate şi a ajuns soacră de sultan

  1. Georgiana L. Gheorghe // 13 mai 2018 at 20:00 // Răspunde

    Numai tradatorii ii considerau pe romanii patrioti ca ea cruzi. Erau cruzi pentru ca faceau dreptate si-si iubeau tara.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii