Noutăți

Povestea mărului care l-a inspirat pe Sir Isaac Newton să scrie teoria gravitației. Cât adevăr este în aceasta?

Povestea lui Sir Isaac Newton și a mărului care l-a inspirat să scrie teoria gravitației poate fi considerată una dintre cele mai celebre anecdote din lumea științifică. Tânărul Isaac Newton stătea sub un măr în grădină, când un fruct i-a căzut în cap, lucru ce l-a „trezit la realitate” și l-a făcut să scrie teoria gravitației. Povestea este cel mai probabil înfrumusețată, cel puțin partea în care mărul lovește capul lui Newton, dar există și un sâmbure de adevăr.

Primul comentariu scris al incidentului îl regăsim în notele lui John Conduitt, care a fost asistentul lui Newton la Monetăria Regală și soțul nepoatei marelui om de știință. În anul 1726, anul morții lui Newton, John Conduitt a descris acest eveniment: „În anul 1666 am plecat din Cambridge la mama lui Newton din Lincolnshire. În timp ce mergeam prin grădină, el se vorbea despre faptul că puterea gravitației nu se limita la o anumită distanță de pământ, ci că această putere trebuie să se extindă mult mai departe. Ne-am oprit sub un măr amândoi. În mijlocul altor discursuri, el mi-a spus că era frământat de aceleași lucruri; îi intrase în minte noțiunea de gravitație.”

woolsthorpe-manor6

Newton pare să fi răspândit povestea mărului în discuțiile avute despre descoperirea gravitației cu prieteni sau cunoștințe. În alte scrieri despre viața lui Newton, publicate în 1752, scriitorul William Stukeley a relatat despre o conversație pe care a avut-o cu Newton: „Îmi spusese că nu înțelege de ce ar trebui ca un măr să coboare întotdeauna perpendicular pe pământ. De ce nu ar mearge în lateral sau în sus? Și de ce, în mod constant, spre centru? Cu siguranță, motivul este că pământul îl atrage”.

Woolsthorpe Manor este locul de naștere și a fost casa familiei lui Sir Isaac Newton. Newton a revenit aici în 1666, când Universitatea Cambridge a fost închisă din cauza ciumei. În casa sa natală a efectuat multe dintre cele mai cunoscute experimente, mai ales cele din domeniul opticii. Deși nu se știe exact dacă acesta este copacul care a născut povestea, în grădina sa din Manor există un măr și, bineînțeles, se presupunea că acesta era mărul celebru din vremea lui. Copacul este în prezent îngrădit și ingrijit, iar toți cei care vizitează casa lui Isaac Newton se opresc și la acesta.

newtons-apple-tree-86

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/11/newtons-apple-tree-in-lincolnshire.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii