Noutăți

Povestea extraordinară a lui Jadav Payeng – „omul pădure” al Indiei: a împădurit singur o suprafață uriașă

Într-o comunitate tribală din India a văzut lumina zilei un om de excepție, numit Jadav „Molai” Payeng, ce a reușit o performanță incredibilă, care i-a adus admirația conaționalilor săi și l-a făcut cunoscut pe întregul mapamond.

Payeng s-a născut în anul 1963 și a activat încă din tinerețe ca muncitor forestier în Jorhat, India. Vreme de decenii, el a dus o muncă titanică, perseverentă, pe o vastă formațiune insulară aridă, nisipoasă, de pe fluviul Brahmaputra, unde a reușit să planteze nu mai puțin de 550 de hectare de pădure. În anul 2015, Payeng a fost recompensat cu medalia Padma Sri, cea mai înaltă distincție pe care o poate obține un civil, în India.

Jadav Payeng

la plantat

Începuturile, ca multe alte începuturi, au fost modeste. În anul 1979, Payeng a plantat aproximativ 20 de puieți de bambus, pe un banc de nisip, unde animalele ajunse accidental sufereau din cauza lipsei de umbră sau piereau din cauza temperaturilor ridicate, stârnindu-i mila lui Payeng.

În același an, omul s-a alăturat unei echipe care trebuia să realizeze un proiect de împădurire a unei suprafețe de 200 de ha lângă Aruna Chapori, în districtul Jorhat (statul Assam). Vreme de 5 ani a lucrat la realizarea acelui plan de împădurire. După ce proiectul a fost dus la bun sfârșit, Payeng a rămas, mai departe, să continue munca, deși nu mai avea pe nimeni în preajmă, ca ajutor. Ceilalți muncitori plecaseră. A continuat să planteze arbori, moblizat de marea dorință de a fi „părintele” unei veritabile păduri.

padurea Molai

Payeng 5

Astăzi, visul său de odinioară s-a materializat. Pădurea, numită „Molai”, conține o floră diversă și oferă adăpost și hrană pentru mai mult de 100 de căprioare, o mulțime de iepuri și chiar pentru câțiva tigri bengalezi și rinoceri indieni. Tot acolo și-au găsit adăpost numeroase maimuțe și un număr considerabil de păsări de pradă, vulturi care dispăruseră din zonă. Numai bambușii ocupă o suprafață de 300 de hectare.

Periodic, întinsa pădure de 550 de ha este vizitată de o mare cireadă de elefanți, care zăbovește acolo câte o jumătate de an. Munca neobosită a lui Jadav „Molai” Payeng a devenit cunoscută, pentru autorități, abia în anul 2008, când funcționarii autorității silvice au ajuns în zonă pentru a căuta o familie de elefanți, care produseseră pagube unor ferme din Aruna Chapori. Slujbașilor statului nu le venea a crede, când au văzut ce întindere avea pădurea nou apărută. Un ecosistem înfloritor, care nu ar existat în lipsa muncii tenace a unui singur om!

forestier

Payeng 3

După împădurirea impresionantei suprafețe, Payeng și-a îndreptat atenția asupra unor alte zone, potrivite pentru plantarea arborilor. El face parte dintr-un trib numit Mishing și locuiește într-o colibă modestă, în mijlocul pădurii. Este căsătorit și are trei copii, fiind ajutat de către familie, în acțiunile sale. Multă vreme, unica sursă de venituri a lui Payeng a fost mica sa fermă de vite, al căror lapte îl comercializa. De-a lungul timpului, a pierdut în jur de 100 de vaci și bivoli, ca urmare a atacurilor tigrilor, prădători proveniți chiar din pădurea pe care el însuși a plantat-o. Acest lucru, însă, nu i-a împuținat credința în cauza sa și nici iubirea față de Natură. A declarat că va continua să ocrotească pădurea și să planteze arbori tot restul vieții!

Pyeng 2

payeng 6

rinoceri

padure

jadav

Surse: wikipedia.org, www.mnn.com, www.npr.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii