Noutăți

Povestea de necrezut a lui Yasuke – sclavul african care a devenit samurai. Yasuke a fost primul samurai non-japonez!

După cum se știe, samuraii constituiau, cu secole în urmă, o elită războinică a Japoniei. Primii samurai au apărut în jurul anului 794 d.Hr., slujind unor clanuri războinice aflate în slujba împăratului Japoniei. Codul de onoare al samurailor era cunoscut sub numele de Bushido și poate fi tradus drept „Calea Războinicului”.

Cunoscuți pentru integritatea, curajul și loialitatea lor, samuraii au dominat Japonia până în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când această nobilă tagmă a fost desființată. Majoritatea au devenit politicieni, oameni de afaceri, oameni de știință, artiști, scriitori. Samurai s-ar traduce prin „cei care servesc”. Ei erau angajați ca soldați credincioși ai nobililor locali, aflați într-o neîncetată luptă pentru supremație. Majoritatea samurailor erau bărbați japonezi bine educați, dar au existat, de-a lungul timpului, și membri ai acestei caste războinice care nu erau de origine niponă.

Armura

Primul samurai străin, adică non-japonez, a fost Yasuke, un fost sclav provenit din îndepărata Africă. Prin calitățile sale, africanul a fost considerat demn de a fi admis în rândurile războinicilor niponi. Multă vreme, Yasuke a fost slujitorul lui Alessandro Valignano, un misionar iezuit venit în Țara Soarelui Răsare tocmai din Italia, cu sarcina de a inspecta misiunile catolice din Asia. Valignano și servitorul său au sosit în Japonia anului 1579.

Cum japonezii, în majoritatea lor, nu mai văzuseră persoane provenite din Africa, servitorul iezuitului era privit, pretutindeni, cu mare interes. Oriunde poposea misionarul iezuit cu însoțitorul său, oamenii se adunau în număr mare, mânați de curiozitate. Cu un astfel de prilej, mulțimea adunată a atras atenția lui Oda Nobunaga, un vestit senior și ambițios luptător pentru o Japonie unificată.

Nobilul japonez era fascinat de aspectul neobișnuit, dar și de forța herculeană a africanului. Oda Nobunaga a decis să-l ia în slujba lui. În mai 1581, l-a adus pe Yasuke la castelul său din Azuchi. Se crede că Yasuke s-a născut în Mozambic, iar numele său real ar fi fost Yasufe. Yasuke a fost versiunea japoneză a numelui său. Yasuke avea excelente abilități de luptător și impunea respect prin statura sa, având o înălțime de aproximativ 1,90 metri, cu mult peste japonezii obișnuiți ai acelor vremuri.

b

 

Seniorul Nobunaga și Yasuke au devenit amici. Se pare că Yasuke vorbea limba japoneză, acest lucru fiindu-i impus de către fostul său stăpân. Yasuke a primit de la Nobunaga o reședință proprie, o katana (sabie japoneză tradițională) și a fost făcut samurai. A rămas în istorie ca primul samurai cu strămoși non-japonezi!

e

Din păcate, serviciul lui Yasuke pentru seniorul său, Nobunaga, n-a durat prea mult. În iunie 1582, acesta din urmă a fost atacat de armata lui Akechi Mitsuhide, un lider din armata lui Nobunaga, care a condus o revoltă împotriva stăpânului său. Luat prin surprindere și învins, Oda Nobunaga a fost obligat să-și facă seppuku, o sinucidere de onoare – ritual rezervat samurailor.

După moartea prietenului și stăpânului său, Yasuke s-a alăturat forțelor moștenitorului acestuia, pe nume Oda Nobutada și a luptat cu îndârjire împotriva forțelor conduse de către generalul Akechi. La un moment dat, Yasuke a fost luat prizonier. Akechi le-a ordonat războinicilor săi să nu-i provoace nicio vătămare războinicului african și să-l predea iezuiților.

d

Motivele pentru care generalul rebel l-a lăsat în viață pe Yasuke nu ne sunt cunoscute. Poate că pur și simplu dorea să inițieze relații de prietenie cu misiunea iezuită. Viața lui Yasuke după predarea sa către iezuiți nu este cunoscută. Există, însă, povestiri despre un misterios războinic cu pielea precum abanosul, ce a luptat sub comanda liderului Arima Harunobu, în anul 1584.

c

Sursa: www.thevintagenews.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii