Noutăți

Porumbeii fotografi. Cum au ajuns aceste păsări să fie folosite în cele două războaie mondiale și cât cântărea echipamentul de fotografiat cu care trebuiau să zboare

La începutul secolului trecut, când aviația se afla încă în fază incipientă, un german pe nume Julius Neubronner a prezentat o nouă invenție, o cameră foto miniaturală care putea fi legată de pieptul unui porumbel, astfel încât pasărea să poată să efectueze fotografii din zbor. Julius Neubronner a fost un medic care s-a folosit inițial de porumbei pentru a livra medicamente la un sanatoriu situat în apropierea orașului natal Kronberg, de lângă Frankfurt. Pasionat de fotografie, i-a venit ideea că aceste păsări ar putea fi antrenate nu doar pentru a transmite mesaje sau pentru a livra cutii cu medicamente, ci și pentru a efectua fotografii.

Nu a durat prea mult timp până când Neubronner a reușit să facă o cameră din lemn în miniatură, și să o fixeze pe pieptul unui porumbel cu ajutorul unui ham. Un sistem pneumatic din camera de fotografiat deschidea obturatorul la intervale prestabilite pentru a face fotografii. Într-un singur zbor erau făcute circa 30 de poze, iar întreaga platformă nu cântărea mai mult de 75 de grame, sarcina maximă pe care porumbeii puteau să o transporte fără a-și pune viața în pericol.

neubronner-pigeon-photography-36 julius-neubronner6 neubronner-pigeon-photography-152 neubronner-pigeon-photography-216 neubronner-pigeon-photography-96

Imaginile s-au dovedit atât de bune încât Neubronner a început să facă diferite modele de camere de fotogafiat. Un sistem, de exemplu, a fost prevăzut cu două lentile orientate în direcții opuse. Un altul putea capta imagini stereoscopice. În cele din urmă, Neubronner a solicitat un brevet de invenție, care a fost acordat în 1908, numai după ce autoritățile au văzut primele fotografii realizate de porumbei.

Tehnologia a fost în curând adaptată pentru utilizare în timpul primului război mondial, în ciuda apariției avioanelor de supraveghere. Erau folosiți porumbeii pentru că păsările atrageau mai puțină atenție și puteau fotografia locațiile inamice de la o înălțime mai joasă. Tehnologia lui Neubronner a fost folosită și în cel de-al doilea război mondial. Armata germană a dezvoltat o cameră pentru porumbei capabilă să facă 200 de fotografii pe zbor. Porumbeii fotografi au fost utilizați până în anii 1970 și de către CIA.

neubronner-pigeon-photography-96 neubronner-pigeon-photography-46 neubronner-pigeon-photography-126

sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/04/the-pigeons-who-took-photos.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii