Noutăți

Populația unui trib necunoscut din Caucaz – printre strămoșii europenilor actuali

Geneticienii au detectat un trib izolat în Munții Caucaz ce ar fi trăit în Epoca de Gheață și ar fi contribuit la moștenirea genetică a europenilor. Până acum cercetările arătau că doar trei populații ar fi la originea formării populației de pe bătrânul continent și anume o populție de vânători indigeni, fermierii din Orientul Mijlociu și populațiile din Est. Acum, prin această descoperire se adaugă și o a patra populație, cea a vânătorilor culegătorii din Caucaz, denumită „Tribul Ancestral”.

Progresele științifice din ultimii ani au permis cercetătorilor preluarea și analizarea de gene, inclusiv de pe rămășițele celor mai fragile oseminte. În cazul acestui studiu s-a reușit extragerea a două genomuri iar  în ambele cazuri rezultatele indicând o legătură a acestora cu cea a europenilor de azi.

Potrivit studiilor, primul val de migratori care au venit în Europa au fost vânătorii-culegători care au intrat în Europa în urmă cu 40.000 de ani. Mai apoi, acum 7.000 de ani, un al doilea val de agricultori migratori din Orientul Apropiat au ajuns pe continent, iar în urmă cu circa 5 000 de ani o altă populație din Eurasia de Nord ar fi ajuns aici. Se presupune că după Epoca de Gheață, tribul din Caucaz a intrat în contact cu una dintre aceste populații de vânători-culegători ce veneau în Europa și împreună au pus bazele genetice ale poporului Yamnaya.

Yamnaya sau Yamna este o civilizație care s-a dezvoltat în nord-estul Mării Negre. Aceștia căutau, în drumul lor către Europa, râuri pentru a putea dezvolta agricultura. O caracteristică aparte acestei culturi sunt mormintele de înhumație, acoperite cu bârne, peste care se ridicau tumuli de pământ (kurgane). În unele cazuri acești tumuli se construiau din piatră, însă cea mai mare parte a lor erau din pământ, fiind mult mai rapid de făcut.

Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii