Noutăți

Poate o femeie să-l înlocuiască pe Dalai Lama?

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama a abordat, într-un interviu acordat BBC, problema succesiunii sale și, în contextul crizei refugiaților, a apreciat că ‘o femeie are biologic mai mult potențial să arate iubire și compasiune’, scrie huffingtonpost.fr.

‘Într-o lume ca a noastră, cu atât de multe tensiuni, ar trebui ca femeile să aibă mai multă importanță. Dacă ar fi o femeie, ar trebui să fie drăguță, în caz contrar ar fi inutil”, a mai spus liderul de 80 de ani, reiterând o opinie exprimată de mai multe ori în ultimii ani.

dalai-lama-1
În 2013, Cathy Newman, prezentatoare la Channel 4 News l-a întrebat pe liderul budist dacă ar fi mulțumit să aibă o femeie drept succesor, iar Dalai Lama i-a răspuns afirmativ. Iar în 2014, într-un interviu pentru Corriere della Sera, el a menționa că ‘dacă circumstanțele vor fi adecvate, o femeie Dalai Lama ar putea fi mai utilă slujirii lui Buddha Dharma”.

‘O femeie Dalai Lama cu o fața urâtă nu ar servi prea mult acestui scop”, spunea el la acea dată. (agerpres)

Dalai Lama a fost cel mai înalt grad spiritual în Tibetul secolului XVII-lea si până în secolul al XX-lea. Budiștii din Tibet consideră că Dalai Lama este una din multiplele reîncarnări ale lui Avalokiteśvara.

Prezentul Dalai Lama, al XIV-lea, este Tenzin Gyatso. De la vârsta de șaisprezece ani, Dalai Lama și-a asumat întreaga putere spirituală și timp de nouă ani a urmărit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, în anul 1959, la Lhasa izbucnește o revoltă împotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit să părăsească Tibetul și să se stabilească în India, unde este urmat de peste o sută de mii de conaționali. Spre deosebire de predecesorii săi, al Patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite în numeroase țări și a întreținut un dialog constant cu personalități aparținând unor spații culturale, religioase și ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputația sa de om al păcii și înțelegerii a crescut neîncetat. Sfinția Sa a primit numeroase premii naționale și internaționale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

În ultimii ani, multe universități occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a importanței scrierilor sale asupra filozofiei buddhiste și a rolului pe care personalitatea sa îl joacă în dialogul și în menținerea armoniei între marile religii ale lumii. În timpul călătoriilor pe care le-a efectuat în străinătate, Sfinția Sa a susținut cu tărie necesitatea respectului reciproc și a unei mai bune înțelegeri între diferitele credințe ale lumii. În aparițiile sale publice, Dalai Lama urmărește să transmită neobositul său mesaj de iubire, compasiune și non-violență, precum și sentimentul universalei responsabilități pentru destinele acestei lumi, pentru pace. (wikipedia)

url-2

surse: huffingtonpost.fr, agerpres, theguardian.com, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Poate o femeie să-l înlocuiască pe Dalai Lama?

  1. Sper ca nu o are pe Merkel in gand.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii