Noutăți

Plastic din ulei de măsline

  •  
  •  
  •  

Uleiul de măsline este binecunoscut drept un ingredient deosebit pentru salate, spaghetti și alte rețete culinare!

De curând însă, un studiu a constatat că uleiul de măsline și alte uleiuri vegetale pot ajuta la realizarea unor fibre din material plastic foarte rezistente.

Spaghetti-11
Toate materialele plastice sunt realizate din lanțuri lungi de molecule numite polimeri. Un polimer special la care s-a folosit uleiul de măsline are fibre super lungi. Acesta este un tip de polietilenă (Pah-lee-ETH-uh-Leen) sau PE. Moleculele acestui plastic sunt de 20 ori mai lungi decât cele din alte polietilene.

“Acestea sunt molecule gigant”, notează Theo Tervoort, cercetător la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, care lucrează de ani de zile la acest proiect.

Tervoort și colaboratorii săi au dat peste această formula în timp ce încercau să dezvolte un tip mai bun de ceară pentru schiuri. Ceara topită se folosește pe schiuri pentru a le face să alunece mai ușor pe zăpadă. Dar ceara aplicată este în final incomodă și murdară. Grupul lui Tervoort a adăugat câteva dintre moleculele PE obținute cu uleiul de măsline și, spre surprinderea lor, ceara a devenit mai rezistentă și mai curată.

Uleiurile vegetale sunt mai sigure și mai bune pentru mediul inconjurător iar această descoperire deschide noi perspective. Utilizarea lor este, de asemenea, mai eficientă. Pot fi folosite acum și în realizarea altor produse din material plastic…

tf_saywhat-evoo_free

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: student.society, revista Macromolecules


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii