Noutăți

Plantele – spioni militari!!!

  •  
  •  
  •  

DARPA, segmentul Armatei SUA care se ocupă de dezvoltarea de noi tehnologii, are în lucru în laboratoare plante modificate genetic care pot detecta amenințări și pot „spiona” cu discreție.

Denumit Advanced Plant Technologies, pe scurt APT, programul Armatei americane modifică anumite plante astfel încât acestea să detecteze anumite chimicale, patogeni, radiații și chiar semnale nucleare, notează „Daily Mail”.

Este folosită în acest scop abilitatea naturală a vegetației de a sesiza stimulii mediului înconjurător și a răspunde la aceștia, capacitate extinsă prin modificare genetică în așa fel încât să răspundă nevoilor de a acționa ca „senzori” vii.

Tehnicile moleculare ale prezentului pot face posibilă reprogramarea acestei capacități de detecție pentru a lărgi aria de stimuli care să genereze reacție”, explică Blake Bextine, directorul programului.

Senzorii militari tradiționali nu sunt întotdeauna cei mai potriviți pentru anumite însărcinări, acesta fiind unul dintre motivele pentru care  s-a recurs la modificarea plantelor.

Pentru a „pune la lucru” acești adevărați „spioni vegetali” va fi folosită rețeaua extinsă de sateliți, prin intermediul căreia plantele inteligente vor fi monitorizate constant.

De altfel, avantajele sunt mult mai numeroase: această variantă va reduce riscurile la care sunt expuși soldații, va scădea costurile alocate senzorilor „tradiționali” și va putea fi utilizată și în afara cadrului militar, de pildă pentru identificarea minelor rămase după conflicte mai vechi.

APT include lucrul în laboratoare și sere din Arlington, Virginia, precum și în medii naturale stimulate. În cazul în care testele vor fi favorabile, se va trece la experimente pe teren, monitorizate de autorități.

Programul va putea furniza „o nouă platformă senzorială independentă energetic, robustă, stabilă și ușor de distribuit”, arată reprezentanții DARPA.

Controversele deja au apărut. În mod curent, modificările genetice se rezumă la intervenții minime, dar DARPA intenționează să schimbe multe și complicate date naturale ale plantelor pentru a le determina să extindă capacitatea senzorială la dimensiunile dorite pentru scopul propus.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii