Noutăți

Plantele nu au urechi, dar pot “auzi” mai bine decât ne-am fi așteptat. Ce s-a descoperit

Oamenii de știință au descoperit dovezi conform cărora plantele pot auzi efectiv zgomotele albinelor care le dau tărcoale. Bazându-se pe observațiile primrozelor de seară (Oenothera drummondii), echipa din spatele noului studiu a descoperit că la câteva minute de la sesizarea undelor sonore ale aripilor albinelor din apropiere, concentrația de zahăr din nectarul plantei a crescut cu o medie de 20 %.

Florile chiar păreau capabile să „discearnă” zgomotele irelevante de fond, precum ar fi vântul sau cel produs de păsări. În cadrul mai multor experimente care au implicat mai mult de 650 de flori din specia mai sus amintită, producția de nectar a fost măsurată ca răspuns la tăcere, sunet la trei nivele de frecvență diferite și înregistrarea zgomotului produs de albine. Doar ultimul a avut și un efect asupra lor. Această capacitate ar putea da unor plante un avantaj evolutiv, spun oamenii de știință, maximizând șansele lor de a răspândi polenul.

“Rezultatele noastre demonstrează faptul că plantele pot răspunde rapid la sunetele de polenizare într-un mod ecologic relevant. Plantele au o mulțime de interacțiuni cu animale care fac zgomote, însă creșterea concentrației de zahăr am observat-o doar atunci când acestea au auzit zumzetul albinelor. Probabil că unii oameni se vor gândi cum pot plantele să audă sau să miroase? Aș vrea ca aceștia să înțeleagă că auzul nu se poate face numai prin urechi”, a declarat Lilach Hadany, cercetătoare la Universitatea Tel-Aviv din Israel.

Deocamdată, lucrarea nu ne poate spune clar cum se decodifică vibrațiile și se transformă într-un declanșator al producției de nectar dulce, dar este un prim pas intrigant în studierea modului în care plantele reacționează la sunetele din jurul lor.

Am văzut deja cercetări anterioare cu privire la modul în care plantele răspund la atingere și la lumina naturală, iar acum putem adăuga vibrațiile acustice pe listă. În continuare, cercetătorii doresc să analizeze modul în care plantele ar putea reacționa la alte sunete și animale, inclusiv la oameni. Cercetarea a fost publicată pe serverul de revista de specialitate bioRxiv.

sursa: https://www.sciencealert.com/flowers-may-not-have-ears-but-they-can-still-technically-hear-say-scientists
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii