Noutăți

Pirații sunt vinovați ! Motivul bizar pentru care în Statele Unite ale Americii nu prea se folosește sistemul metric

Propunerea, concepută de o grămadă de filosofi parizieni, a fost strălucită: un sistem universal de măsurare, derivat din unități zecimale și identificat printr-un set comun de prefixe. Acesta s-a bazat la început pe mètre des Archives și kilogramme des Archives introduse de Prima Republică Franceză în 1799, dar de-a lungul anilor definițiile metrului și kilogramului au fost rafinate, și sistemul metric a fost extins pentru a încorpora multe alte unități.

Potrivit dezvoltatorilor săi, odată cu introducerea sa la nivel global s-ar fi terminat epoca comercianților care cumpărau bunuri în funcție de o unitate, vindeau în alta și aveau profit și din șmecheria conversiei. Aceasta simplifica calculele științifice și permitea schimbul liber de idei din întreaga lume.

În 1793, Joseph Dombey, aristrocat și botanist, a plecat pe mare de la Paris cu două standarde pentru sistemul metric: un băț cu lungimea de un metru și un cilindru pentru unitatea de 1 kg. A traversat Atlanticul pentru a se întâlni cu secretarul de stat Thomas Jefferson, pe care Dombey spera să-l convingă să propună sistemul Congresului. O furtună a distrus nava și l-a aruncat pe Dombey în brațele piraților din Caraibe, unde avea să-și găsească sfârșitul. Franța a trimis un al doilea emisar pentru a promova sistemul metric, dar până a ajuns la destinație, America avea un alt secretar de stat, pe Edmund Randolph, care nu a fost impresionat de invenția europenilor.

Sistemul metric a fost aprobat oficial pentru utilizare în Statele Unite ale Americii încă din 1866, dar SUA rămân singura țară industrializată care nu a adoptat sistemul metric ca sistem oficial de măsurat. Abia 1975, Congresul a adoptat Legea Conversiei Metrice, ce a stabilit o utilizare lărgită a sistemului și între granițele sale.

sursa: http://www.sciencealert.com/pirates-are-to-blame-for-why-the-us-doesn-t-use-the-metric-system

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii