Noutăți

PEȘTELE-ROBOT, un dispozitiv ingenios, creat de către specialiștii de la MIT pentru observațiile subacvatice

SoFi („Soft Robotic Fish”) este un robot acvatic conceput, cu ingeniozitate, de către oamenii de știință ce activează în cadrul laboratorului de inteligență artificială de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dispozitivul are forma unui pește și a fost confecționat în vederea monitorizării mediului subacvatic și a vietăților ce se dezvoltă acolo.

Roboții precum SoFi sunt instrumente esențiale pentru cunoașterea și protejarea formelor de viață marine aflate în pericol de dispariție, din cauza deteriorării mediului lor de viață, provocată de către poluare și activitățile umane.

Robotul, lung de circa 45 cm, are o formă foarte asemănătoare unui pește real și se poate scufunda până la adâncimi de 18 metri. Spre deosebire de alți roboți subacvatici sau de vehiculele submersibile, SoFi este creat astfel încât să nu iasă în evidență în mediul submarin în care este utilizat.

explorare

Robo-fish

Practic, se poate amesteca printre pești fără să îi sperie sau să îi rănească, așa cum o fac dispozitivele clasice, confecționate din metal, cu un design angular și dotate cu sisteme de propulsie zgomotoase. Este un dispozitiv silențios, capabil de mișcări fine, perfect adaptat mediului subacvatic.

Micul robot dispune de o coadă confecționată din silicon, lungă de 9 inci, pusă în mișcare de către o pompă hidraulică. Este conceput astfel încât mecanismele și sistemele electronice din interior să fie ferite de contactul cu apa.

Este echipat cu o cameră de luat vederi, cu senzori și un sistem de control și comunicare. Sistemul de control și comunicare a reprezentat cea mai mare provcare. În mod normal, trebuia utilizat un cablu, deoarece sistemele de ghidare obișnuite, utilizabile pentru dronele ce evoluează în aer, nu au putut fi utilizate în mediul subacvatic.

În consecință, pentru emiterea comenzilor este utilizat un sistem bazat pe ultrasunete. Semnalele emise pentru ghidarea submarină a micului robot nu pot fi percepute de către pești și alte viețuitoare marine, cu excepția unor specii de delfini și balene. SoFi este un dispozitiv înzestrat cu o formă de inteligență artificială, astfel că se poate folosi de camera sa video, pentru a identifica și urmări peștii care ajung în preajma sa.

Robot

Sursa: www.nytimes.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii