Noutăți

Pericolul din Pacific. Armata americană susține că peste 1000 de insule tropicale riscă să devină “nelocuibile” până la mijlocul secolului. Motivul?

Mai mult de o mie de insule tropicale riscă să devină “nelocuibile” până la mijlocul secolului din cauza creșterii nivelului mării, potrivit studiului publicat în revista Science Advances. Cercetările s-au concentrat asupra unei părți a Insulelor Marshall din Oceanul Pacific Ecuatorial. Hilda Heine, președintele Insulelor Marshall, a declarat într-un interviu că articolul din revista americană afirmă un adevăr greu de combătut din păcate, iar situația cu care se confruntă națiunea sa este una critică. Armata americană a sprijinit cercetarea pentru că are un interes direct: în această zonă are circa 1.250 de soldați.

“Acest studiu a oferit o mai bună înțelegere a modului în care insulele atol pot fi afectate de un climat în schimbare. Deși încă nu s-au luat decizii privind activitățile Departamentului Apărării pe aceste insule după publicarea studiului, continuăm să ne concentrăm atenția pentru asigurarea instalațiilor și a infrastructurii pe care o avem în acest colț al lumii. Înțelegerea cu privire la creșterea iminentă a nivelului mării va permite serviciilor militare și agențiilor din zonele afectate să ia decizii informate cu privire la modul în care pot continua să-și îndeplinească misiunile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului Apărării, Heather Babb.

Republica Insulelor Marshall este un stat insular în Oceanul Pacific, la nord de Ecuator, între arhipelagurile Caroline și Hawaii, având o suprafață de 181 km pătrați. Teritoriul țării ocupă câteva sute de insule, 32 de atoli, 867 de recifuri, dispuse în două șiruri: Ralik în vest și Ratak în est. În anul 2002, Republica Insulelor Marshall a înregistrat o populație de aproximativ 73.630 de locuitori, iar în anul 2006 de doar 60.442 de locuitori, o scădere de 13.630 de locuitori. Densitatea populației este de 338,8 loc./km pătrăt.

sursa: https://www.sciencealert.com/sea-level-rise-climate-change-pacific-islands-drowning

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii