Noutăți

Pericol pentru sănătate: particule de plastic descoperite în sticlele de apă îmbuteliată în nouă țări de pe glob

Testele efectuate pe mai multe tipuri de apă apă îmbuteliată au pus în evidență faptul că aproape toate acestea conțineau mici particule de plastic. Investigatia a fost efectuate pe 250 de sticle îmbuteliate în nouă țări diferite. Potrivit BBC, cercetătorii au găsit o medie de 10 particule de plastic pe litru, fiecare fiind mai mare decât lățimea părului uman. Companiile ale căror branduri au fost testate au declarat pentru televiziunea britanică faptul că fabricile lor de îmbuteliere funcționează la cele mai înalte standarde și că vor cere ei propriile teste. Verificările icognito au fost efectuate la Universitatea de Stat din New York, SUA.

“Am găsit [plastic] în sticlă după sticlă și marcă după marcă. Nu este vorba de a arăta cu degetul anumite branduri, plastic este peste tot. Nu am vrut să favorizam un anumit brand de aceea nici nu le-am oferit numele publicității, însă cei care ne vor citi trebuie să fie atenți și conștienți de ceea ce consumă”, a declarat Sherri Mason, profesor de chimie la Universitatea, pentru BBC News. În prezent, nu se știe cu siguranță dacă ingerarea unor bucăți foarte mici de plastic (microplastice) poate provoca daune organismului, însă consumul regulat de apă îmbuteliată cu plastic ne-ar putea crea în viitor probleme de sănătate.

Experții au declarat pentru BBC că oamenii din țările în curs de dezvoltare în care apa de la robinet poate fi poluată ar trebui să continue să bea apă din sticle de plastic. Contactați pentru a comenta concluziile cercetării, companiile din spatele brandurilor au insistat că produsele lor îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță și calitate.De asemenea, aceștia indică absența oricărei reglementări privind microplastica și a lipsei de metode standardizate de testare a acestora. Anul trecut, Prof Mason a descoperit particule de plastic în probele de apă de la robinet, iar alți cercetători le-au văzut în fructele de mare, în bere, în sare și chiar în aer.

Această ultimă cercetare se desfășoară pe fondul unei atenții sporite din punct de vedere internațional asupra plasticului, alimentată de seria Blue Planet 2 a celor de la BBC, în care Sir David Attenborough a subliniat amenințarea deșeurilor de plastic din oceanele noastre. Sticlele cercetate au provenit din: China, Germania, India, Indonezia, Marea Britanie, SUA sau Brazilia.

sursa: http://www.bbc.com/news/science-environment-43388870

sursa: https://www.theguardian.com/environment/2018/mar/15/microplastics-found-in-more-than-90-of-bottled-water-study-says

traducere și adaptare: Radu UnGUREANU


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii