Noutăți

Peisajul extraterestru de pe Insula Socotra. Locul unde se găsesc peste 700 de specii endemice

Socotra este un mic arhipelag format din patru insulițe aflate în Oceanul Indian, la foarte mică distanță de Golful Aden. La fel ca Insulele Galapagos, această insulă este plină de specii de plante și animale extrem de rare, din care mai mult de o treime sunt endemice. Spre exemplu, 90% dintre speciile de reptile și 95% dintre cele de melci observate pe această insulă, sunt unice, acestea nu se mai regăsesc în niciun alt loc de pe Terra. Viața marină a insulei este, de asemenea, foarte diversă, 253 de specii diferite de corali, peste 700 de specii de pești de coastă și 300 de specii de crabi, homari și creveți, fac din acest loc, unul extrem de atractiv pentru orice turist.

Unele dintre cele mai neobișnuite plante de pe insulă sunt Arborii de Sânge de Dragon (Dracaena Cinnabari). Aceștia sunt o specie de arbori cu un aspect unic, în formă de umbrelă, iar seva lor roșiatică a fost considerată mult timp un medicament natural pentru diferite afecțiuni. Alte plante endemice includ arbori giganți ca, Gigas Dorstenia, Moraceae, Dendrosicyos Socotranus, Perryi Aloe sau Boswellia Socotrană.

socotra-8[6]
socotra-9[2] socotra-3[2] socotra-11[10]

Spre deosebire de Galapagos,o altă insulă unică în lume, Socotra este locuită în mod constant de aproximativ 2.000 de ani. Mai mult de 50.000 de oameni trăiesc acum pe principala insulă a arhipelagului. Pescuitul, creșterea animalelor și cultivarea unor plante sunt ocupațiile principale ale populației indigene. Din păcate aşezările umane au schimbat mediul înconjurător, în mod sistematic. Animalele şi plantele care au rămas reprezintă doar o mică parte a florei și faunei unice a zonei. Până acum câteva secole, au existat râuri şi zone umede, păduri vaste de copaci endemici dar şi păşuni abundente.

Potrivit oamenilor de știință, insula este diferită de orice alt loc de pe Pământ, datorită izolării sale dar și a climei propice. Media anuală a temperaturilor este de 26 de grade Celsius, iar umiditatea este de doar 25.2%. Tocmai acest climat semiarid, cu precipitaţii puţine, dar răspândite uniform în timpul anului, au dus la crearea unui ținut așa de spectaculos, desprins, din altă lume.

socotra-4[6]  socotra-5[3] socotra-1[2]

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Ungureanu Radu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Peisajul extraterestru de pe Insula Socotra. Locul unde se găsesc peste 700 de specii endemice

  1. despre insula Socotra stiam mai de mult . in Socotra sunt circa sapte varietati de tamaie ! chiar in articol se mentioneaza una din ele ( boswellia socotrana ). apartine de Yemen , care impreuna cu etiopia sunt patria tamaiei , iar Somalia ,patria smirnei ! eu mai de mult am scris pe internet ” Socotra island , si am accesat imagini . delectativa si dumneavoastra , merita .

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii