Noutăți

Pare de necrezut dar există mașini care funcționează cu… LEMNE în loc de benzină. Unde circulă acestea și ce viteze pot atinge?

Sărăcia și războiul care a lovit estul Ucrainei i-a făcut pe mai mulți șoferi ucrainieni să caute soluții alternative de alimentare a mașinilor. Astfel, pe străzile din estul țării au apărut autoturismele propulsate cu lemne, lucru ce îi ajută pe șoferi sa facă economie la combustibil.

Având în vedere că industria automobilelor se îndreaptă tot mai mult spre o piață în care autoturismele electrice să fie cele dominante, utilizarea lemnului ca și combustibil pentru propulsie nu pare a fi cea mai practică soluție, asta deși tehnologia nu este chiar nouă. Oamenii au creat autoturisme cu lemne de zeci de ani și, de fapt, erau destul de populare în timpul primului război mondial, dar în epoca modernă oamenii le-au construit mai mult ca experimente, pentru a dovedi că se pot face.În prezent, însă, din ce în ce mai mulți șoferi din Ucraina își montează arzătoare de lemn pe mașini pentru a economisi bani.

Eugen Chernigov, în vârstă de 36 de ani, și-a transformat anul trecut vechiul Opel într-un vehicul alimentat cu lemne. Creșterea prețurilor la gaze a făcut ca mașina să fie un lux, așa că s-a decis că a venit timpul pentru o alternativă. Profesor de fizică și matematică, Chernigov a învățat de pe internet să folosească lemnul drept combustibil și a petrecut două luni pentru construirea întregului echipament. Eugen spune că realizarea sistemului alternativ de combustibil a fost destul de simplă iar acum mașina sa consuma în jur de 40 de kilograme de lemn de foc la 100 km, ceea ce îl costă doar 10 grivne. Prin comparație, un litru de combustibil are un cost mediu de 20 grivne. În funcție de calitatea lemnului folosit și cât de uscat este, mașina poate atinge viteze de până la 80 de km pe oră, ceea ce este destul de decent. Chernigov spune că poate folosi și sticle de plastic ca și combustibil, însă preferă să nu polueze aerul.

Mașina lui Eugen nu este singura din țară care funcționează cu lemne. În regiunea Donbass, Serghei Iagoon, un mecanic de profesie, a echipat în ultimii ani tot mai multe mașini cu astfel de dispozitive.

wood-powered-car-600x398 wood-powered-car2-600x398 wood-powered-car3-600x400 wood-powered-car4-600x399 wood-powered-car6-600x359 wood-powered-car7-600x450 wood-powered-car5-600x338

sursa: http://www.odditycentral.com/auto/ukrainian-drivers-are-converting-their-cars-into-wood-burners-to-save-money-on-gas.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii