Noutăți

Pare de necrezut, dar Elveția are peste 300.000 de adăposturi militare și 3,5 milioane de CIVILI “înarmați până-n dinți”!

Elveția este o țară neutră din punct de vedere militar și politic, nefăcând parte nici din NATO și nici din UE. Cu toate acestea, în Alpii elvețieni există un număr impresionant de buncăre militare ascunse cu mare grijă pentru a se pierde în mediul înconjurător. Unele dintre acestea par a fi doar simple stânci, altele case sau hambare însă adevărul din spatele fotografiilor pe care o să le vedeți puțin mai jos este cu totul și cu totul altul.

Țara are adăposturi nucleare în fiecare instituție și spital, precum și aproape 300.000 de buncăre și 5.100 de adăposturi publice care ar putea găzdui întreaga populație elvețiană, dacă este necesar. Elveția dispune și de una dintre cele mai mari armate pe cap de locuitor, cu 200.000 de persoane active și 3,6 milioane disponibile pentru înrolare. Fiecare cetățean de sex masculin sub 34 de ani, este un soldat în rezervă. Soldații, fie ei și în rezervă, au permisiunea de a lua acasă toate armele care le-au fost alocate. Dacă cineva ar invada Elveția, ar găsi o națiune înarmată până în dinți.

În cartea La Place de la Concorde Suisse, scrisă de autorul american John McPhee în anul 1984, un ofițer elvețian declara: “Elveția nu are o armată, Elveția este o armată”.

Până la 32 de ani bărbății sunt rechemați de cel puțin 7 ori în garnizoane, unde trebuie să stea câte 3 săptămâni. În următorii 10 ani, un bărbat va mai fi rechemat de 3 ori pentru 2 săptămâni, iar pentru o perioadă de alți 10 ani, o dată pentru 2 săptămâni. Când elvețianul împlinește 51 de ani, el este eliberat oficial de serviciul militar și este obligat să predea arma și uniforma. Elveția dispune de 800 de tancuri și blindate și de circa 350 avioane militare.

Într-adevăr, cetățenii elvețieni au știut mereu să-și mențină neutralitatea și să-și păstreze suveranitatea țării atât datorită armatei sale puternice cât și faptului că aici sunt păstrate o mare parte din avuția europenilor, băncile elvețiene fiind recunoscute în toată lumea ca printre cele mai sigure și avantajoase pentru păstrarea economiilor. Țara nu a fost implicată într-un conflict militar de 200 de ani.

sursa: RT.com / The Guardian https://www.amusingplanet.com/2015/07/the-camouflaged-military-bunkers-of.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Pare de necrezut, dar Elveția are peste 300.000 de adăposturi militare și 3,5 milioane de CIVILI “înarmați până-n dinți”!

  1. Nu stiu de ce dar Elvetia imi aduce aminte de stravechea Sparta.

  2. Elvetia s-a născut in 1291 pe cimpia Ruttli(Ruettli),cînd tăranii din cantoanele Uri,Schwyz si Unterwalden au hotarit sa termine cu tirania straina.S-au născut ca o natie razboinica si nu ,,neutru pasiva”.Adica nu au stat cu mâinile in sin ,,da doamne” stiau perfect ca pentru a fi liberi trebuie sa lupte.Au avut întotdeauna o armata puternica.In 1474 eliberează orasele de pe Rinul superior,guvernatorul tiran Peter von Hagenbach este prins si executat.In 1476 Carol Temerarul vine asupra lor cu 30 000 de soldati.Sub consilierea ducelui Rene al II- lea ,Confederatia Helveta,ridica in 48 de ore 35 000 de soldati si Carol ia o bataie de-i sar capacele.Nu se astimpara si in anul următor 1477 ,la Nancy,in bătălia cu helvetii isi pierde viată.Ok!
    Pozele sunt din reduta Alpilor,construita cu orice pret si terminata in 1943.Aceste constructii trebuiau sa adaposteasca 600 000 de soldati provizii si munitii pentru 8 luni.Elvetienii stiau ca daca se va declansa războiul nimmeni nu va mai fi ,,neutru”. In 1939 încheie o alianta cu Frânta care se va termina in 1940 odată cu capitularea acesteia.Actele ajung din intimplare in mina germanilor,Elvetia cu pistolul la timpla se transforma brusc intr-o gaina care face lăzi cu oua de aur.(pistolul-imposibilitatea de a mai procura cele neesare traiului).Au aflat dar nu erau siguri, de un plan german;Aktion Schweiz,; operatiunea Elvetia,confirmata de generalul Schellenberg,seful spionajului german,însă ,la acea data, nu mai era decît un biet bluf menit sa mentina,,gaina”.Amenintati cu Aktion Schweiz de către germani(de aceea au construit reduta alpina) si cu lista gri de către aliati,bombardati,,din greseala ” de citeva ori,n-au cedat,si-au arătat prin pozitii ferme(patania cu avionul Messerschmit 109 Cg+En,aterizat din greseala in Elvetia) suveranitatea,al doilea război mondial se va termina pentru ei, abia in 1990!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii