Noutăți

Parcurile eoliene ar putea avea un efect local de încălzire a climei, susține un studiu Harvard

Vântul poate fi extrem de util în producerea de energie regenerabilă, asta pentru că folosirea lui este una dintre cele mai ieftine și mai eficiente modalități de a genera electricitate. Dar asta nu înseamnă că energia eoliana nu este însoțită și de efecte secundare dăunătoare planetei noastre. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Joule, dacă pe continentul american s-ar folosi doar centrale eoliene, schimbările din atmosferă nu ar fi deloc de neglijat. Spre exemplu, în zonele din apropierea centralelor eoliene temperatura s-ar încălzi cu 0,24 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că și acest tip de obținere a energie are consecințe nefaste asupra planetei noastre.

„Această cercetare poate să îi facă pe producătorii de combustibili fosili să spună că nu este atât de bine să folosim surse de energie regenerabilă și să renunțăm la cele din prezent, asta pentru că toate conduc la schimbări climatice. Nu am niciun dubiu că aceste rezultate vor fi înțelese și interpretate greșit. Dezavantajele centralelor eoliene descoperite în studiu nu ar trebui să mute atenția de la un lucru esențial, acela conform căruia arderea combustibililor fosili ar trebui să fie inamicul comun când vine vorba de lupta pentru protejarea mediului”, a declarat Lee Miller, coautor al studiului.

În pofida încălzirii locale a climei, parcurile eoliene au un beneficiu imens: cu cât sunt folosite mai mult în detrimentul arderii combustibililor fosili, cu atât mai puțin dioxid de carbon ajunge în atmosferă. Astfel, generațiile viitoare ar putea beneficia de un aer mai curat și poate chiar de o climă mai bună.

“Toate formele de energie au puncte forte și minusuri. Ar trebui să ne uităm la punctele forte și la slăbiciunile acestora și să le comparăm. Există multe lucruri de învățat pe măsură ce mergem pe acest drum al energiei regenerabile. Sigur vor fi și consecințe mai puțin plăcute pentru planeta noastră dar acestea vor fi, cred eu, mult mai mici decât cele pe care le cauzează în prezent combustibilii fosili”, a declarat Joshua Rhodes, cercetător la Institutul de Energie și Grupul Webber Energy de la Universitatea din Texas, Austin.

Vântul este folosit pentru a produce energie de câteva milenii. Morile de vânt au fost folosite începând cu secolul al VII-lea î.Hr. de perși, pentru măcinarea grăunțelor. Morile de vânt europene, construite începând cu secolul al XII-lea în Anglia și Franța, au fost folosite atât pentru măcinarea de boabe cât și pentru tăierea buștenilor, mărunțirea tutunului, confecționarea hârtiei, presarea semințelor de in pentru ulei și măcinarea de piatră pentru vopselele de pictat.

sursa: https://www.sciencealert.com/wind-power-creates-local-warming-says-new-study-but-help-globally

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii