Noutăți

Pământul pierde oxigen. Motivul este necunoscut

Nu sunt încă motive de panică, însă cercetătorii au descoperit faptul că Pământul pierde oxigen, motivul fiind încă necunoscut. Oamenii de știință de la Universitatea Princeton au observat în urma analizelor bulelor de aer prinse în calota glaciară din Groenlanda și Antarctica faptul că nivelurile de oxigen au scăzut cu 0.7% în ultimii 800.000 de ani. Obținerea unei statistici privind nivelul oxigenului pe Terra nu a fost ușoară, acesta fiind utilizat în permanență de oameni, animale, plante și chiar siliciu.

În ceea ce privește ecosistemele de pe Pământ, scăderea este una nesesizabilă, însă ne poate spune mai multe despre secretele Pământului, modul în care se dezvoltă viața, precum și momentul în care planeta ar putea rămâne fără oxigen.

Se presupune că în primul miliard de ani de la formare, Pământul, nu a avut deloc oxigen în atmosferă. Acesta ar fi apărut datorită unor alge mici, numite cianobacterii, care ar fi evoluat și ar fi declanșat o creștere explozivă a nivelului de oxigen și, inevitabil, a vieții pe Terra.

Astăzi, în jur de 21 % din aerul pe care-l respirăm este format din oxigen, alături de azot, argon și bioxid de carbon. În timp ce efectele sale asupra atmosferei nu sunt la fel de severe ca ale dioxidul de carbon, acesta are un impact asupra cantității de lumină solară care ajunge la sol, și există dovezi că modificarea nivelului de oxigen a afectat clima Pământului în trecut.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Pământul pierde oxigen. Motivul este necunoscut

  1. La cât s-a defrișat mă și mir cum de mai avem oxigen.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii