În primul rând, există Polul Nord geografic sau „Adevăratul Nord”, acolo unde converg toate meridianele longitudinale, punctul imaginar în care se termină axa Pământului.

Chiar și atunci când sunt marcate pe globul pământesc, Polul Nord și Polul Sud sunt nu sunt reprezentate ca puncte fixe, fiind mai degrabă zone eliptice decât sfere perfecte.

Polul Nord geografic, în comparație cu „omologul” său sudic, se găsește în mijlocul apelor, mai exact pe o banchiză de gheață care se află în Oceanul Arctic.

Deși punctul aparține oficial apelor internaționale, în 2007 au existat controverse pe acest subiect, după ce o echipă rusească de cercetare a amplasat pe blocul de gheață drapelul propriu.

Cel de-al doilea pol nordic al Pământului este Polul Nord magnetic, a cărui localizare poate fi confirmată prin observare directă. Astfel, dacă o persoană s-ar afla în această zonă și ar avea în buzunar un ac, acesta s-ar mișca în poziție perpendiculară și ar fi atras către centrul Pământului.

Polul magnetic al Pământului își are originea în mișcarea sa de rotație. Nucleul planetei este compus din fier și nichel – solid în centru, dar lichid în straturile exterioare.

Astfel, aceste materii se rotesc la o viteză diferită, iar mișcarea constantă produce un câmp electromagnetic puternic.

Polii magnetici se găsesc la extremitățile celor geografici, iar poziția lor precisă se modifică în funcție de curenții formați de stratul metalic lichid din zona exterioară a nucleului

Ca rezultat, polul magnetic nordic se „mută” într-un ritm destul de neregulat, pe o rază de 500 de mile în zona polului nordic geografic.

Cel de-al treilea pol nordic al Terrei este Polul Nord geomagnetic. Câmpul magnetic generat de acțiunea dinamică din nucleul planetei ajunge până în spațiul interplanetar.

Această „magnetosferă” are forma unei lacrimi alungite, o lățime de 64.000 de kilometri și ajută la respingerea vânturilor solare și ale razelor cosmice, ce aduc particule cu o încărcare uriașă care, în doze mari, ar putea anihila viața pe Pământ. (Mai mult: Yoda)