Cunoaste lumea

Noutăți

Palatul Primăverii, reședința lui Ceaușescu, deschis acum pentru public. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Cu 26 de ani în urmă, oricărui trecător prin zona Pieței Victoriei din Capitală i-ar fi fost teamă să intre pe strada Primăverii. Păzită de la un capăt la altul, zona era imposibil de vizitat pentru că aici se afla reședinta soților Ceaușescu.

Reședința a fost închisă pentru un scurt timp după evenimentele din 1989, după care a intrat într-un circuit închis fiind destinată delegațiilor oficiale. Se spune că aici, în 1989, s-ar fi găsit lingouri de aur ce ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu și bijuterii în valoare de miliarde de lei ale Elenei Ceaușescu.

palatul-primaverii-680x365
Imobilul a fost construit în anii ’60 după un proiect al arhitectuli Aron Grimberg-Solari și pentru toată perioada dintre 1965 – 1989 a fost reședința privată a familiei Ceaușescu, loc cunoscut drept Obiectivul P50. Pentru realizarea curții interioare și pentru întreg planul peisagistic a fot folosită lucrarea arhitectului Robert Woll şi a inginerului peisagist Teodosiu. Robert Woll a fost și principalul designer de mobilier al reşedinţei. Pentru decorul interiorului au fost folosite și proiectele arhitectei Agrippa Popescu. Vila are 80 de camera, o piscină, un salon de coafură, o cramă, o sală de cinema, propria seră cu plante exotice, o gradină interioară cu foișor, unde au fost aduși păuni, și nelipsitul buncăr din subteran.

646x404
În interior se regăsesc candelabre de cristal de Murano, o fântână bordată cu mozaic de Murano, covoare de mătase Indiană, tapiserii flamande, uși capitonate cu piele de bizon, mobilier de tip renascentist sau în stil Ludovic al XVI-lea și al XV-lea, precum și tablouri aparținând unor pictori români consacrați.

61782916
“În urmă cu doi ani, Guvernul a decis ca palatul să fie scos din baza de protocol și sa fie pregătit spre a fi oferit la vânzare de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, cu argumentul că nu mai este folosit decât de 3-4 delegații oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare.”(profit.ro)

Ideea vânzării a fost însă abandonată și în cele din urmă s-a hotărât transformarea imobilului în muzeu pentru ca publicul sa il poata vizita. Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 12 martie, când primii 1000 de vizitatori s-au înghesuit la poarta Palatului imposibil de vizitata cu ani în urmă. Programul noului muzeu al capitalei va fi de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00. Prețul unui bilet este între 15 și 30 de lei, gratuit pentru preșcolari și veterani. Sâmbăta palatul poate fi vizitat gratuit.

Vizitarea se poate face în grupuri de 5 până la 15 persoane, cu rezervare anterioară.

maxresdefault

palat4

 

palatul-primaverii-ceausescuMădălina Corina Diaconu

surse: profit.ro, palatulprimaverii.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii